Zonder Verlinde wordt Boulevard gewonere tv

Albert Verlinde neemt afscheid van RTL Boulevard. Het programma zal na zijn vertrek nooit meer hetzelfde zijn.

Albert Verlinde over Thomas Berge in ‘RTL Boulevard’.
Albert Verlinde over Thomas Berge in ‘RTL Boulevard’.

Zoals de Nederlandse televisie voorgoed veranderde door de komst van programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden, Big Brother, De Wereld Draait Door en RTL Boulevard, zo zal Boulevard na vanavond nooit meer hetzelfde zijn. Albert Verlinde drukte volledig zijn stempel op het format, ook al was hij formeel niet eens de presentator of eindredacteur, maar slechts de ‘entertainmentdeskundige’.

Je zou hem de Nederlandse Hedda Hopper (1885-1966) kunnen noemen, die met haar column in de Los Angeles Times en in permanente strijd met rivaal Louella Parsons decennia lang de roddelkoningin van Hollywood was.

Lees ook: RTL Boulevard en musicals, dat ging niet meer samen

Wij waren in Nederland laat met het accepteren van gossip, zelfs op papier. Toen Privé en Story al bestonden, waren tv-kijkers nog niet klaar voor Henk van der Meijden. Boulevard was in 2001 de eerste show die met vileine spot het publiek dagelijks bijpraatte over zwangerschappen, echtscheidingen en operaties van de sterren.

Hopper en Parsons werden voor een groot deel gevoed door de publiciteitsafdelingen van de filmstudio’s, maar omdat die alleen maar goed nieuws wilden horen, stelden de dames er eer in om juist het kleine vuil naar boven te halen.

In Nederland bestaat nauwelijks een star system, of je zou het gedoseerd lanceren van de kandidaten in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson zo willen benoemen.

Lees ook: Roddelen is leuk. Tot het niet meer leuk is

Daarom is het oprakelen van wat het daglicht niet verdragen kan, in de vaderlandse verhoudingen een beetje potsierlijk. In zijn laatste week voor de camera moest Verlinde drie uitzendingen ingaan op de stormachtige ontwikkelingen in het bestaan van zanger Thomas Berge (nooit een hit in de Top-40 gehad en buiten de piratenzenders nauwelijks bekend). Hij had een auto in de prak gereden, zijn relatie beëindigd en over beide zaken een beetje gejokt, dus moest hij aan de telefoon bij Albert publiekelijk spijt betuigen.

In de beginjaren van Boulevard werd door presentator Beau van Erven Dorens vaak een beetje lacherig gedaan over dit soort ‘nieuws’. Maar allengs is het allemaal veel serieuzer geworden en lijkt het tweede kindje van zwemmer Maarten van der Weijden of de ruzie tussen Gerard Joling en Vader Abraham van wezenlijk belang te worden gevonden.

RTL-programmadirecteur Erland Galjaard heeft wel eens laten doorschemeren dat de toon van Boulevard niet meer helemaal in overeenstemming was met het beoogde positieve karakter van familiezender RTL4. Het schoolvoorbeeld is Humberto Tan in RTL Late Night, die nooit een sterretje bestraffend zal toespreken, laat staan bespotten.

Niet toevallig wordt na het vertrek van Verlinde de sidekick van Tan, Luuk Ikink, getransfereerd naar Boulevard. Hij zal heus niet alleen kattenfilmpjes van YouTube laten zien, maar het programma wordt er zeker jonger en vrolijker van.

Je kunt ook zeggen: Boulevard wordt een ‘gewoner’ RTL-programma. Zonder Albert Verlinde als weerbarstig wegbereider van de Hollandse roddel-tv.