Zomervloggers: Tosca en Anita bij de Omloop van Goeree-Overflakkee

Vloggers Tosca Niterink & Anita Janssen doen deze zomer wanhopig moeite om zich te amuseren. Daartoe speuren ze gewapend met zwaar videogeschut de evenementen af. Van het Broccoli Festival tot de kofferbakverkoop in Cadzand. Van Bach Buiten in Amsterdam-Noord, de Robeco Summer nights tot het Wolfeest in Balloo.

Goeree Overflakkee, ik weet zeker dat het altijd een van de Zeeuwse eilanden was, vlakbij het kanaal van Gent naar Terneuzen. Maar ze hebben het verplaatst of geannexeerd want tegenwoordig ligt het in Zuid Holland. Het doet er niet toe, het is een (voormalig) eiland en je verstaat de mensen daar niet echt goed. Ze organiseren daar wel leuke dingen, zoals de Omloop van Goeree. Het klinkt als een zweer aan je vingertop, maar het is een wandeling, nu ja ‘wandeling’ een dodenmars van 110 kilometer die binnen 24 uur uitgesnelwandeld moet worden.

Blaren

Ik weet niet wat er gebeurt als je dat niet doet, maar het zal wel verschrikkelijk zijn want je ziet alle deelnemers dwars door alle pijngrenzen heen gaan, net niet draf, doorstrompelen op schoenen die klotsen van de blaren. We zouden er niet naar toe zijn gegaan, want wij houden niet van leedvermaak, ware het niet dat de winnares van de Voice Kids, Esmée Schreurs (13), het geheel bij de start op muzikale wijze kwam opluisteren. Dat wilden we natuurlijk niet missen en we konden het arme kind tegelijk een beetje aanmoedigen. Lijkt me niet makkelijk om zo’n pijnlijk evenement muzikaal luister bij te zetten.

“Waarom doe je het?” vroegen wij. “Ik wil beroemd worden”, zei ze. “Ja”, zeiden wij, “dat willen we allemaal, maar daar hoef je dit toch niet voor te doen!”
“Jawel”, bitste het muzikale wonderkind.
“Ik wil beroemd blijven!”
“Hoeveel beroemdheden ken je uit 1500?” vroeg ze.
“Eh…Jeanne d’Arc”…probeerde Annie.
Maar het bijdehante ding had het al uitgegoogeld en riep; “Fout!”
“Dat bedoel ik, ik wil dat ze over 500 jaar behalve de naam van de winnaar van de omloop van Goeree 2016, mijn naam ook nog herinneren.” En ze begon keihard te zingen terwijl we de eerste aanstalten maakten om van dit alles een leuk filmpje te maken fluisterde Annie; “Hoe heet dat kind ook weer? De best onthouden beroemdheid uit de 21e eeuw. Was dat niet oma Duck?”