Zaterdag dag van nationale rouw in Italië

Ook is in Ascoli Picenoe een staatsbegrafenis voor aardbevingsslachtoffers uit Arquata. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 290.

De burgemeester van Pomezia, dat getroffen werd door een aardbeving, spreekt tijdens de begrafenis van een van de slachtoffers.
De burgemeester van Pomezia, dat getroffen werd door een aardbeving, spreekt tijdens de begrafenis van een van de slachtoffers. Foto AP

In Italië is voor zaterdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Op openbare gebouwen doorheen het land hangen vlaggen halfstok. Ook is in Ascoli Picenoe een staatsbegrafenis voor tientallen aardbevingsslachtoffers uit Arquata, een nabijgelegen dorp. AP schrijft dat daarbij de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Matteo Renzi aanwezig zullen zijn.

Update 10.38 uur: het dodental is zaterdagmorgen opgelopen tot 290, zo meldt persbureau AP

Bij de plechtigheid worden alle slachtoffers van de beving herdacht. Verwacht wordt dat het dodental gaat oplopen, omdat nog niet alle puin is geruimd. 388 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 40 zich in kritieke toestand bevinden. De afgelopen dagen zijn er meer dan duizend naschokken geweest van de aardbeving van woensdag. 2500 mensen zijn dakloos.

Beelden van de verwoestingen. Tekst gaat verder na de video.

Zoektocht naar tientallen vermisten

De eerste begrafenissen voor de slachtoffers zijn vrijdag al geweest. Inmiddels gaat de zoektocht naar tientallen vermisten nog steeds door, al slinkt de kans op overlevenden onder het puin met de minuut. Ook dinsdag vindt een herdenkingsdienst plaats. Bij de plechtigheid in Amatrice, de plaats die met 218 slachtoffers het zwaarst getroffen werd, zal premier Renzi aanwezig zijn.

Amatrice, dat zwaar getroffen werd door de aardschok.

De aardbeving vond plaats in de nacht dinsdag op woensdag en had een kracht van 6.2. Donderdagavond riep de Italiaanse regering de noodtoestand uit in regio’s die het zwaarst geraakt zijn door de beving. Premier Renzi heeft 50 miljoen euro uitgetrokken voor wederopbouw van de verwoeste plaatsen. Alle inwoners van het getroffen gebied krijgen belastingvoordelen. Ook kondigde Renzi aan de huizen aardbevingsbestendig te maken.