Woning topambtenaar Justitie met rode verf beklad

De actiegroep ‘Sloop de deportatiemachine’ heeft de woning van de directeur Dienst Terugkeer & Vertrek besmeurd.

Terugkeerlocatie van asielzoekerscentrum Ter Apel. De actiegroep'sloop de deportatiemachine' verzet zich tegen dit terugkeerbeleid.
Terugkeerlocatie van asielzoekerscentrum Ter Apel. De actiegroep'sloop de deportatiemachine' verzet zich tegen dit terugkeerbeleid. Foto Vincent Jannink/ ANP

In Den Haag is op donderdagnacht de woning van een hoge ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie beklad. Het gaat om de woning van de directeur Dienst Terugkeer & Vertrek. Zo meldt een woordvoerder van de politie in Den Haag.

De ambtenaar liet op vrijdagochtend aan de politie weten dat haar ramen en deur waren besmeurd met rode verf. Ook de camera die bij het huis hangt is beklad. Omdat er geen teksten zijn aangetroffen, beschouwt de Haagse politie het als vernieling en niet als een misdrijf. Rechercheurs zijn bezig met verder onderzoek.

Actiegroep ‘sloop de deportatiemachine’ is verantwoordelijk

De actiegroep die zich ‘sloop de deportatiemachine’ noemt is verantwoordelijk voor deze actie. In een verklaring stellen de activisten dat de rode verf is aangebracht “om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft”.

De actiegroep is al een aantal jaar actief en verzet zich tegen het Nederlandse “detentie en deportatiebeleid”. In 2008 publiceerden ze een lijst van meer dan honderd bedrijven en tientallen organisaties en personen die betrokken zijn bij dit beleid.

Dienst Terugkeer & Vertrek is verantwoordelijk voor het terugsturen van asielzoekers die geen recht hebben op verblijf in Nederland. In een reactie laat staatssecretaris Klaas Dijkhof van Veiligheid en Justitie weten dat de bekladding “alle grenzen overschrijdt”.

“Dit getuigt van nul fatsoen. Prima als je het ergens mee oneens bent, maar dat is geen rechtvaardiging voor laffe intimidatie en vernieling”.

Dijkhof geeft verder aan dat de medewerkers van Dienst Terugkeer & Vertrek zich elke dag “met veel toewijding in [zetten] om dit moeilijke werk goed en integer” uit te voeren.

Eerdere bekladding

Drie jaar geleden werd het huis van de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beklad. De actiegroep ‘Kwade Kwasten’ was hiervoor verantwoordelijk. In dezelfde periode kreeg toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een aantal weken persoonsbeveiliging. De bedreigingen uit ‘asielachtige hoek’ zouden sterk zijn toegenomen sinds het debat over de overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov en de discussie rondom de strafbaarstelling van illegaliteit.