Wapenstilstand Filippijnen voor onbepaalde tijd

Het staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd is de eerste uitkomst van vredesonderhandelingen in Oslo. De laatste vredesbesprekingen in 2012 liepen op niets uit.

De Filipijnse president Duterte
De Filipijnse president Duterte Ted Aljibe / AFP

De Filippijnse regering en communistische rebellen zijn een wapenstilstand voor onbepaalde tijd overeengekomen tijdens vredesbesprekingen in de Noorse hoofdstad Oslo. Dat meldt persbureau Reuters.

Vorige week kwamen de partijen al een wapenstilstand overeen in de aanloop naar de vredesonderhandelingen. Die overeenkomst is nu omgezet naar onbepaalde tijd.

Het conflict tussen de Filippijnse regering en maoïstische rebellen duurt al vijftig jaar en heeft aan 150.000 mensen het leven gekost. De communistische rebellen strijden tegen de regering van het Zuidoost-Aziatische land. Zij willen een communistische revolutie bewerkstelligen in de Filippijnen. De nieuwe president Rodrigo Duterte probeert een eind te maken aan het conflict met de maoïsten omdat het de economische ontwikkeling in de weg staat.

Er worden al sinds 1986 vredesbesprekingen gevoerd tussen beide partijen. In 2012 gebeurde dat voor het laatst. Toen liepen de onderhandelingen stuk omdat de rebellen de vrijlating van vijfhonderd politieke gevangenen eisten. De Filippijnse regering weigerde akkoord te gaan.