Vlotvaren stoot water af en zuigt olie op

Op de bladeren van de Grote vlotvaren zitten hele kleine haartjes. Ze zijn op de foto mooi te zien. Ze doen denken aan een legertje strak naast elkaar opgestelde gardes. Deze haartjes blijken de inspiratiebron voor een nieuwe, milieuvriendelijke manier om olievervuiling van zee te verwijderen.

©

©

Dat zit zo. Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat de haartjes sterk waterafstotend zijn. Druppels blijven er mooi rond op liggen. Maar ze ontdekten nog iets, wat hun het idee van die nieuwe toepassing gaf. De haartjes absorberen ook olie. Van alle soorten vlotvarens – dat zijn op het water drijvende varens – blijkt de Grote vlotvaren dat het sterkst te doen. Juist door die typische, licht gekromde en open bovenkant. De Duitse onderzoekers schrijven erover in het tijdschrift Bioinspiration & Biomimetics (16 augustus).

De Duitsers proberen op basis van die kennis nu een soort kunststof tapijt te ontwikkelen met soortgelijke haartjes. Om op zee olielekkages te verwijderen.