Vijf factoren die een tv-serie een hit maken

De zoektocht naar nieuw kwaliteitsdrama was een van de belangrijke thema’s tijdens het tv-festival in Edinburgh.

Aidan Turner speelt kapitein Poldark in de gelijknamige Britse serie Foto BBC

Even stokt de adem van de vrouwelijke bezoekers in zaal 2 van het Filmhouse in Edinburgh. Zij kijken donderdagavond naar de eerste aflevering van het nieuwe, tweede seizoen van de hitserie Poldark, over de moeizame strijd van kapitein Ross Poldark in de Engelse kuststreek Cornwall aan het einde van de achttiende eeuw.

De vertoning is een kadootje voor de bezoekers van het internationale tv-festival in Edinburgh. De rest van de kijkers moet nog anderhalve week wachten op seizoen 2.

Halverwege de eerste aflevering daalt Ross Poldark, gespeeld door Aidan Turner, af in zijn kolenmijn aan de kust. Met ontbloot bovenlijf hakt een bezwete Poldark gefrustreerd in de stenen. De filmzaal zucht. Eén seizoen Poldark heeft Turner een sekssymbool gemaakt, de David Beckham van de Britse televisie. Niet voor niets wordt Turner genoemd als de nieuwe James Bond.

Poldark was vorig seizoen de populairste nieuwe dramaserie in het Verenigd Koninkrijk. De serie trok op z’n hoogtepunt 9,4 miljoen kijkers. De lang verwachte première van het tweede seizoen is op zondag 4 september, vanaf 21.00 uur op BBC 1.

Poldark staat zondagavond geprogrammeerd tegenover een andere dramaserie waar de Britten naar uit kijken: Victoria op de commerciële zender ITV.

En dan moet de Netflix-serie The Crown over koningin Elizabeth II nog volgen, in november.

De strijd tussen Poldark en Victoria, tussen de BBC en ITV, toont hoe belangrijk drama is geworden voor tv-zenders. En hoe groot het aanbod is van kwaliteitsseries - ook al vond de Nederlandse Publieke Omroep het succesvolle Poldark meer een streekroman met een ouderwetse vertelstijl.

De goudkoorts, de door sommigen getypeerd als ‘overspannen’ zoektocht naar nieuw kwaliteitsdrama, was een van de belangrijke thema’s tijdens het tv-festival in Edinburgh. How to succeed in the drama goldrush, luidde zelfs de titel van de sessies. Die vraag werd tijdens die betreffende sessies niet benantwoord, maar na twee van de drie dagen in Edinburgh zijn in elk geval de volgende factoren van belang:

 1. Zonder on demand-diensten geen hausse aan drama
  ,,De nieuwe technologie heeft ons grote creatieve kansen gegeven”, vertelde Ronald D. Moore woensdag. Hij is de schrijver, producent en showrunner van series als Star Trek, Battlestar Galactica en Outlander. ,,Wij kunnen kijkers nu langere, complexere verhalen vertellen. Het is een rijkere maaltijd.”

  Producent Gale Anne Hurd van The Walking Dead beaamde dat donderdag. ,,Vroeger haakten mensen af als ze één of twee afleveringen hadden gemist. Nu kijken ze die terug - online, of in herhalingen bij zender AMC [dat The Walking Dead uitzendt in de VS. ,,Zonder on demand zouden wij nu niet spreken over de Gouden Eeuw van televisie.”

 2. Middelmatige series worden waardeloos
  Een dramaserie of een comedy moet écht anders zijn, uitsteken boven de middelmaat, aldus Roy Price van Amazon Studios woensdag. Price maakt - en koopt - series voor de online videodienst van Amazon. ,,De waarde van een middelmatige show daalt snel”, aldus Price. Ze zijn te goedkoop om te concurreren met House of Card of Game of Thrones en te duur om goedkoop en snel de daluren in de programmering te vullen.

  Amazon Studios produceert onder meer een nieuwe, zesdelige tv-serie van Woody Allen, getiteld Crisis in Six Scenes.

 3. Sociale media hebben groot effect
  Premières moet je tegenwoordig overal in de wereld op hetzelfde moment doen, vertelde Alexandra Marinescu van FOX, verantwoordelijk voor de marketing van The Walking Dead. ,,Sociale media hebben de muren tussen verschillende landen gesloopt. Het heeft geen zin meer om de lancering van een nieuwe serie in verschillende landen te verspreiden over een langere periode. Dankzij sociale media weet iedereen alles al.” The Walking Dead heeft zo’n trouwe groep fans dat zij tot verrassing van de makers graag een half uur en later een uur kijken naar een praatprogramma over de eerder uitgezonden aflevering, The Talking Dead.
 4. Nog meer Originals
  Volgens deskundigen in Edinburgh moeten online aanbieders als Netflix en Amazon, die actief zijn in (sommige landen in) Europa, nog meer eigen producties laten maken. De reden: AMC (Mad Men, Breaking Bad) en andere kabelzenders wier producties Netflix aanbiedt trekken hun programma’s terug van de streamingdienst. Zij zouden eigen on demand-diensten willen beginnen in Europa. Dat betekent nog meer vraag naar kwaliteitsseries, maar ook meer versnippering voor de kijkers.
 5. Strijd om talent
  En wie moeten de nieuwe series dan allemaal gaan maken? In de VS is een hevige concurrentie aan de gang om schrijvers, producenten en regisseurs die de volgende House of Cards, The Walking Dead of True Detective kunnen maken. ABC Studios, onderdeel van het Disney-concern en hofleverancier van ABC Networks, opende recentelijk een kantoor in Londen om ook buiten de VS te zoeken naar ‘talent’.

  Ook belangrijk, stelden de managers van ABC Studios, donderdag in Edinburgh is diversiteit op het scherm. ,,Tv-series met een volledig witte cast zien er tegenwoordig zó ouderwets uit”, aldus Patrick Moran van ABC Studios. Hij is onder meer trots op de serie Quantico - ,,Homeland meets Grey’s Anatomy” - waarin onder anderen de Indiase Bollywoodster Priyanka Chopra speelt. ,,Wij moeten in onze series de wereld laten zien zoals hij er echt uit ziet om ons heen.”

  NRC-redacteur Jan Benjamin doet deze week verslag vanuit het tv-festival in Edinburgh