De Thuiskok: Baklava

Wie een Arabische zoetigheid moet bedenken zal al snel aan baklava denken. Het zoete bladerdeeggebak wordt van de Balkan tot aan het Midden-Oosten naar eigen recept gemaakt en ook in Nederland is het veelal in Griekse en Turke winkels verkrijgen.

Maak eerst de stroop. Verhit 200 ml water en de suiker onder voortdurend roeren in een pan. Verwijder het witte schuim dat zich aan het oppervlak vormt en voeg als het kookt citroensap toe. Laat nog 3 minuten op het vuur staan en blijf roeren. Maal de noten fijn in een keukenmachine. Meng de fijngemalen noten met de kaneel. Verwarm de oven voor tot 180 graden en smelt de boter in een pan. Besmeer een vel yufka aan één kant met gesmolten boter. Leg er voorzichtig een ander vel yufka op en besmeer ook dat met boter. Herhaal tot vijf vellen yufka op elkaar liggen. Bestrooi met het notenmengsel en snijd de vellen door. Rol elke helft op tot een strakke rol. Leg de rollen in een grote ovenschotel en herhaal tot alles op is.

Leg de rollen dicht tegen elkaar in de schotel en snijd dan elke rol voorzichtig in zes stukken, zodat je baklava van ongeveer 5 cm hebt. Bestrooi met de rest van het notenmengsel en bak 30 minuten in de oven. Giet de koude stroop over de nog hete baklava.