Stakingsverbod voor KLM-werknemers blijft van kracht

FNV Luchtvaart probeert via acties een betere cao af te dwingen voor het grondpersoneel.

Drukte op Schiphol.
Drukte op Schiphol. Jerry Lampen / ANP

Vakbond FNV mag vanwege de vakantiedrukte tot en met 4 september geen staking uitroepen van KLM-grondpersoneel op Schiphol. Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt daarmee een vonnis van de rechtbank Noord-Holland van 11 augustus. De FNV, die actie voert om een betere cao af te dwingen, was in hoger beroep gegaan tegen het tijdelijke stakingsverbod.

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter echter dat de belangen van KLM en Schiphol zwaarder wegen dan die van de FNV, en dat een tijdelijke beperking van het stakingsrecht “maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk” is. Volgens de rechter zijn de gevolgen van een staking zeer ingrijpend. Zo moeten volgens KLM en Schiphol 5.000 passagiers uren wachten in gelande vliegtuigen als 80 medewerkers van de sleepdienst slechts anderhalf uur het werk neerleggen, omdat de vliegtuigen dan niet naar de gates worden gesleept. De rechter vond de relativeringen van de FNV van de door KLM en Schiphol geschetste overlast onvoldoende overtuigend.

Lees ook: KLM-personeel Schiphol voert stiptheidsacties uit

Het stakingsverbod is volledig gemotiveerd door de vakantiedrukte. Vanaf 5 september, als er weer meer capaciteit op Schiphol beschikbaar is, mag er wel actie worden gevoerd door de FNV. Opmerkelijk is dat het Gerechtshof het tweede argument uit de eerdere uitspraak, terreurdreiging en gevoelens van onveiligheid, niet meer gebruikt. De veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn inmiddels teruggedraaid, van een concrete dreiging is volgens de autoriteiten geen sprake meer.

Lees een interview met KLM-topman Pieter Elbers: ‘We knokken voor ons bestaansrecht’

FNV Luchtvaart probeert via acties een betere cao af te dwingen voor het grondpersoneel, in totaal 14.500 werknemers. De FNV staat hier alleen; de vier andere vakbonden voor het grondpersoneel leggen het KLM-voorstel voor aan hun leden en zijn tegen acties. De FNV eist onder meer vaste banen voor uitzendkrachten, een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2017 en behoud van seniorendagen.