Spanning

Debat over Turkije in gemeenteraad Rotterdam stilgelegd

Aydin Peksert van NIDA
Aydin Peksert van NIDA foto Jan de Groen

De spanningen in Turkije bereikten gisteren ook de Rotterdamse gemeenteraad. Een debat over de aanpak van de problemen in de Turks-Nederlandse gemeenschap van Rotterdam escaleerde toen CDA-fractievoorzitter Sven de Langen raadslid Aydin Peksert van NIDA ter verantwoording riep. Peksert had tijdens de demonstratie van Turkse Nederlanders in Rotterdam kort na de couppoging in Turkije de menigte toegesproken, en aan de Turkse president Erdogan gerefereerd als „onze leider”. De Langen wilde dat Peksert zich uitsprak tegen Turkse inmenging in Rotterdam, en zijn woorden terugnam. NIDA-voorman Nourdin El Ouali reageerde fel. „Het is onbestaanbaar dat u een collega op deze manier in een hoek zet!” El Ouali zei dat hij en Peksert na de demonstratie al contact hadden met De Langen. „Toen heeft u dezelfde vragen gesteld, én antwoord gekregen. U draagt zelf bij aan de tweedeling in de stad door dit weer ter sprake te brengen.” Toen Leefbaar Rotterdam eiste dat NIDA stelling nam, liepen de gemoederen zo hoog op dat na een schorsing besloten tot een nader gesprek over Peksert in het presidium.

Burgemeester Aboutaleb liet donderdag weten dat de gemeente een speciale politie-eenheid heeft gevormd om de incidenten en bedreigingen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap te onderzoeken.