‘Sommige zieken weigeren chemo – en dat begrijp ik’

Kliniek Voor Klaus Ross, de omstreden natuurgenezer, in Bracht begon, werkte natuurarts Bozena Kilarski er. „Ze willen me als getuige.”

De kliniek van de alternatieve genezer Klaus Ross in het Duitse Bracht. De kliniek is inmiddels vrijgegeven.
De kliniek van de alternatieve genezer Klaus Ross in het Duitse Bracht. De kliniek is inmiddels vrijgegeven. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Bozena Kilarski (62) kijkt naar haar telefoon, zucht en legt het toestel neer. De Duitse natuurgenezer heeft een kort gesprek gevoerd. „Politie. Ze willen me als getuige.” In een hoekpand in een woonwijk in Rheine, vlak bij de grens, runt Kilarski haar kliniek: één behandelkamer, twee medewerkers. Ze biedt patiënten alternatieve behandelingen waarmee ze kanker wil bestrijden, zoals een combinatie van vitamine-infusen, hypothermie (om tumoren te verwarmen) en voedingsadvies.

Kilarski zal de politie vertellen wat ze weet over de praktijk van Klaus Ross, die andere natuurgenezer, die onder vuur ligt sinds eind juli twee Nederlanders en een Belg zijn overleden nadat hij hen had behandeld. Twee andere patiënten werden onwel. De Duitse politie zei vrijdag mee dat vijf gevallen worden onderzocht. Ross vindt zelf dat hij onschuldig is, zei de politie. Hij is vrij, maar mag niet als behandelaar werken.

Kilarski, die Ross naar eigen zeggen nooit heeft ontmoet, is een van de grondleggers van de omstreden kliniek in Bracht en werkte er een paar maanden als behandelaar. Dat was volgens Kilarski voordat Ross er zelf de leiding nam en de praktijk zijn naam kreeg. „Had ik er nog maar gewerkt, dan was het nooit zover gekomen”, zei ze tegen de bellende agent.

Hoe ontstond de kliniek waar Ross later de leiding had?

„In 2010 ontmoette ik een Nederlandse kankerpatiënt die in mijn kliniek kwam voor een alternatieve behandeling. Hij is ondernemer en wilde wat ik doe kopiëren naar Nederland. Uit idealisme, denk ik. Hij begon in Venlo, met iemand anders samen, maar dat is mislukt. Toen besloot hij naar Duitsland te verhuizen, hier is het klimaat voor natuurgenezers gunstiger. Ik werkte er twee dagen per week en runde ook mijn eigen praktijk, hier in Rheine.”

Waarom bent u daar gestopt?

„Na een paar maanden ging het niet meer: het is twee uur rijden, ik vond dat ik te weinig verdiende en het was administratief een rommeltje. Kwam ik aan in de veronderstelling dat ik acht patiënten zou behandelen, dan waren er maar twee. Na mijn vertrek is Klaus Ross aangesteld.”

In Kilarski’s wachtruimte liggen folders en boeken in het Duits én het Nederlands. Veel Nederlanders zoeken hun heil over de grens omdat het aanbod van de alternatieve natuurgeneeskunde in Duitsland groot is. Natuurgenezers volgen een korte opleiding van drie jaar en stellen naar eigen inzicht behandelingen samen.

Wat hebben uw patiënten met elkaar gemeen?

„Hun ziekte is meestal in een vergevorderd stadium, ze vinden dat de reguliere geneeskunde niet meer veel voor hen kan betekenen. Ze zijn vaak doorverwezen naar stervensbegeleiding, terwijl ze verbetering of genezing willen. Sommigen weigeren chemo – en dat begrijp ik.”

Nederlandse specialisten die kanker behandelen baseren zich op wetenschap. U bent sceptisch over hen.

„Zoals meer natuurgenezers twijfel ik aan de manier waarop zij wetenschap gebruiken. Ze moeten zich houden aan allerlei protocollen, van de verzekeraar en de farmaceutische industrie. Ik denk dat zij daarom niet goed naar individuele gevallen kunnen kijken.”

Volgens diezelfde specialisten zijn veel van uw patiënten ‘uitbehandeld’. Verkoopt u geen valse hoop?

„Niemand kan ooit helemaal zeker zijn van de werking van een behandeling. Soms gaan mensen dood als je het niet verwacht, soms leven ze.”

Drie patiënten die vlak na de behandeling door Ross zijn overleden, werden behandeld met de glucoseblokker 3BP. Gebruikt u dit middel ?

„Het is niet verboden, ik heb het twee keer gebruikt bij patiënten maar ik zag geen resultaat. Dus ik ben ermee gestopt.”