Schimmel doodt zeegras Waddenzee

Foto Laura Govers

Projecten om weer zeegras te laten groeien in de Waddenzee zijn mislukt, mogelijk door infecties met schimmels. De zaden die gebruikt zijn om velden zeegras in te zaaien blijken besmet met schimmels die de zaadkieming verstoren. Dat maakten onderzoekers van de Radboud Universiteit en Universiteit Groningen woensdag bekend in Proceedings of the Royal Society B.

Ooit stond de Nederlandse Waddenzee vol zeegras (Zostera marina). Jonge vis als sprot vond beschutting tussen de wuivende halmen, mensen gebruikten zeegras als isolatiemateriaal en vulling voor matrassen en kussens.

Maar het zeegras verdween in de jaren 30. Pogingen om de zeegrasvelden te herstellen hebben tot nu toe weinig succes. Zo werden er in 2013 nog op drie plekken in de Waddenzee met zeegraszaad ingezaaid, maar in 2014 bleek dat er nauwelijks zaden waren gekiemd.

Een test wees uit dat vrijwel alle zaden besmet waren met twee schimmels: een Phytophthora en een Halophytophtora. Phytophthora is een geslacht van schimmels die planten ziek maken, vooral berucht als veroorzaker van aardappelziekte. Halophytophthora werd tot nu toe gezien als onschuldige afbreker van dode zeeplanten.

Van de zaden die met één of beide schimmels besmet waren, kiemde maar 4 procent. Bij onbesmette zaden is dat 23 procent.

De onderzoekers troffen de schimmels voor het eerst aan in zeegraszaad dat afkomstig is van het Duitse waddeneiland Sylt. Dit zaad werd als donorzaad gebruikt in het herstelproject. Later vonden ze ook schimmelsporen in zeegras uit Zweden, Denemarken en de VS.

De ecologen gaan zeegraszaad nu behandelen met kopersulfaat. In de landbouw wordt kopersulfaat gebruikt om schimmels te bestrijden. „Afgelopen weekend hebben we samen met vrijwilligers 400 kilo aan zaden verzameld op Sylt”, zegt Laura Govers, zee-ecoloog en eerste auteur van het artikel. „Deze winter beginnen we met de behandeling. ”