Rutte trekt lijst VVD opnieuw

Premier Mark Rutte wordt opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Dat maakten de liberalen vrijdag bekend. Het hoofdbestuur van de partij heeft hem voorgedragen voor de Kamerverkiezingen, op 15 maart 2017.

Het is de vierde keer dat Rutte (49) lijsttrekker is. In 2006 verloor hij, maar in 2010 werd de VVD onder zijn leiding de grootste partij met 31 zetels en in 2012 haalde de VVD er nog tien méér: 41. Nu staat de VVD in de peilingen op fors verlies: circa 25 zetels. In de peilingen is de PVV de grootste met een paar zetels meer.

Er kunnen zich nog tegenkandidaten melden voor het lijsttrekkerschap, maar heel serieuze zullen er niet bij zijn. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, heeft laten weten dat ze de Tweede Kamer niet meer in wil, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft gezegd dat hij liever minister wil worden.

VVD-voorzitter Henry Keizer noemt Rutte in een persbericht „de absolute droomkandidaat”. In een interview met De Telegraaf zegt Rutte dit weekeinde „een ongelooflijke drive” te hebben om door te gaan.