VVD-bestuur draagt Rutte opnieuw voor als lijsttrekker

Volgens de partijtop is Rutte “de absolute droomkandidaat”.

Premier Mark Rutte, archiefbeeld.
Premier Mark Rutte, archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het bestuur van de VVD heeft premier Mark Rutte voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. In een interview met De Telegraaf zegt Rutte zelf ook door te willen als lijsttrekker. Het is daarmee zo goed als zeker dat Rutte die rol voor een vierde keer op rij gaat vervullen.

VVD-voorzitter zegt in een persbericht dat Rutte de “absolute droomkandidaat” is:

“Mark Rutte heeft in de afgelopen moeilijke tijden bewezen dat hij veel voor Nederland voor elkaar krijgt. Hij is enorm gemotiveerd om ons land, op basis van wat al in werking is gezet, stappen verder te brengen zodat Nederland een nog mooier land wordt dan het al is.”

Er kunnen zich nog tegenkandidaten melden voor het lijsttrekkerschap, maar heel serieuze zullen er niet bij zijn. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, heeft al laten weten dat ze de Tweede Kamer niet meer in wil, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft gezegd dat hij liever minister wil worden.

‘Ongelooflijke drive om door te gaan’

In De Telegraaf zegt Rutte “een ongelooflijke drive” te hebben om door te gaan. Dat Rutte opnieuw benoemd zou worden als lijsttrekker werd al wel verwacht. In 2006 verloor hij, maar in 2010 werd de VVD onder zijn leiding de grootste partij met 31 zetels en in 2012 haalde de VVD er nog tien méér: 41. Nu staat de VVD in de peilingen op een fors verlies: zo’n 25 zetels. In de peilingen is de PVV de grootste met een paar zetels meer.

Twitter avatar VVD VVD Mark Rutte wil graag weer lijsttrekker van de VVD worden. Lees morgen alles hierover in De @Telegraaf! https://t.co/hEHTfrWrz4

Liever andere lijsttrekker

Rutte mag dan de droomkandidaat zijn van de partijtop, uit onderzoek dat in opdracht van NRC werd uitgevoerd bleek dat bijna vier op de tien actieve VVD’ers bij de volgende verkiezingen liever een andere lijsttrekker zouden zien.

De meningen bij dat onderzoek waren verdeeld over wie het dan wel zou moeten zijn. 12 procent wil het liefst minister Edith Schippers (Volksgezondheid) als lijsttrekker. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra kreeg 10 procent van de stemmen en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert kregen beiden 5 procent.

Weinig andere nieuwe lijsttrekkers

De volgende verkiezingen kennen weinig nieuwe lijsttrekkers. Sybrand Buma gaat door als lijsttrekker van het CDA, Emile Roemer bij de SP en Kees van der Staaij bij de SGP. GroenLinks koos fractievoorzitter Jesse Klaver en ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers.