Rechtbank Den haag

Nederlander berecht voor geweld in Ethiopië

Betrokkenheid bij het doden van circa 75 personen. Het hebben laten martelen van 9 mensen in gevangenschap. En het regelen van de opsluiting van ruim 300 mensen onder erbarmelijke omstandigheden zonder enige vorm van proces.

Voor deze feiten zal de 62-jarige, tot Nederlander genaturaliseerde Eshetu A. uit Amstelveen, van oorsprong Ethiopisch, zich in november moeten verantwoorden voor de Haagse rechtbank. Na jarenlang onderzoek heeft het OM besloten de zaak tegen deze verdachte, die vorig jaar september werd aangehouden, voor de rechter te brengen.

Een woordvoerder van het OM zegt dat het naar alle waarschijnlijkheid niet eerder in Nederland is voorgekomen dat één verdachte zich voor zo veel ernstige strafbare feiten moet verantwoorden.

Eshetu A. heeft zich volgens het OM eind jaren zeventig als functionaris van het regime van de Ethiopische leider Mengistu Haile Mariam schuldig gemaakt aan grove misdaden. Hij behoorde tot het zogeheten Derg-regime dat in 1974 de macht overnam van keizer Haille Selassie. Onder dat regime werden duizenden politiek tegenstanders vermoord. Verdachte A. zou onder meer als ‘voorzitter van de coördinerende raad van de revolutionaire campagne in de provincie Gojjam’ tientallen mensen hebben laten martelen en executeren.

In 1991 vluchtte de man via de Ethiopische ambassade in Bulgarije – waar hij toen werkte – naar Nederland. Hij kreeg in 1998 de Nederlandse nationaliteit. Het OM zegt te vermoeden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet van zijn verleden op de hoogte was. Later vroeg Ethiopië om uitlevering, maar tussen Nederland en Ethiopië bestaat geen uitleveringsverdrag. Eshetu A. is inmiddels in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf.

Het OM heeft nu besloten tot een strafzaak in Nederland omdat „zulke ernstige internationale misdrijven, waar dan ook ter wereld gepleegd, niet onbestraft mogen blijven”, aldus officier van justitie Nicole Vogelenzang.