Rebellen verlaten belegerde voorstad Damascus

Donderdag sloten oppositie en regime een akkoord waardoor een einde komt aan een regeringsblokkade van vier jaar van Daraya.

Ambulances van de Rode Halve Maan helpen bij de evacuatie van Daraya.
Ambulances van de Rode Halve Maan helpen bij de evacuatie van Daraya. Foto Omar Sanadiki / Reuters

Syrische rebellen verlaten samen met hun families Daraya, een voorstad van Damascus. Dat meldt persbureau AP. Sinds 2012 werd Daraya door het Syrische regime belegerd. De overgave van Daraya aan het Syrische regime is van enige symbolische waarde. De voorstad was één van de eerste plekken die in opstand kwam tegen het bewind van Assad.

De ligging van Daraya. Tekst loopt door onder kaart.

Voor het evacueren van Daraya worden zeker 48 bussen ingezet, evenals acht ambulances en verschillende voertuigen van de VN en de Rode Halve Maan. De evacuatie komt nadat Syrische oppositiegroepen donderdag een akkoord sloten met het regime. In vier jaar tijd is er maar één konvooi van de Verenigde Naties geweest met voedselhulp dat Daraya kon bereiken. De overheid sloot het gebied af en voerde zware bombardementen uit.

Lees ook over voedselhulp in Syrië: Laatste redmiddel: voedseldropping

De VN heeft kritisch gereageerd op het akkoord tussen de oppositie en het regime: “Wij zijn niet geconsulteerd,” staat in een verklaring van speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura. Het vertrek van de inwoners van Daraya moet volgens De Mistura vrijwillig zijn en de vertrekkers mag niks overkomen:

“De wereld kijkt toe. De situatie is zeer ernstig. Het is tragisch dat eerdere pogingen om de belegering van Daraya te beëindigen niks hebben opgeleverd.”

Gras

Volgens chef humanitaire hulp van de VN Stephen O’Brien waren inwoners van Daraya op een gegeven moment gedwongen gras te eten omdat er niet voldoende voedsel aanwezig was. Een activist in Daraya zei tegen persbureau AP dat er geen andere optie meer was dan vertrekken toen vorige week het laatste veldhospitaal door het regime werd vernietigd.

Lees ook: Taboe is weg: in oorlog zijn nu ook ziekenhuizen doelwit

In totaal zullen er zo’n 5.000 mensen uit Daraya vertrekken. 700 strijders zeggen zich naar de provincie Idlib terug te trekken, die onder controle is van de oppositie. 4.000 burgers zullen worden ondergebracht in opvanglocaties in en rond Damascus.