Provencaalse barbecue

Janneke kookt zomers U heeft vast ook een kast vol van culinaire souvenirs, ongebruikt. We gaan die Provençaalse kruiden maar eens inzetten in een marinade voor barbecue-spiesen van lamsniertjes en spek.

Toen ik twee jaar geleden op vakantie was in Zuid-Frankrijk kon ik er geen genoeg van krijgen. raffia touwtje, Herbes de Provence. Afgelopen week vond ik het terug in een keukenla. Nooit gebruikt, nooit zelfs maar geopend.

2708CUL_recept_janneke_1

Alles wat ik daar kookte, kreeg een shot Provençaalse kruiden toegediend. De soupe au pistou, de ratatouille, de gegrilde steaks, de flink uit de kluiten gewassen zeebaars die in z’n geheel op de barbecue ging, ja zelfs de tomatensalade. Voordat we naar huis reden moest en zou er nog een voorraad worden gekocht om mee naar huis te nemen. Een juten zakje dichtgebonden met een

U heeft vast ook een kast vol van zulke culinaire souvenirs. Aangeschaft in de overtuiging dat een leven zonder Italiaanse rozemarijnhoning/Franse muntsiroop/Portugese pompoenjam/Corsicaans kastanjemeel/Turkse lamsbouillonblokjes ondenkbaar is. Mee naar huis gesleept in de hoop dat u dat heerlijke, vrije vakantiegevoel ermee zou kunnen vasthouden. Ik kan u vertellen: dat eerste is klinkklare onzin en dat tweede een aandoenlijke illusie.

Thuis bent u weer gewoon thuis met alle saaie sleur van dien. Ook in de keuken, waar u op een drukke doordeweekse dag weer gewoon diezelfde pastaatjes en prutjes in elkaar gaat flansen omdat er nu eenmaal snel iets op tafel moet komen.

Is dat erg? Nee, dat is menselijk. Troost uzelf met het vooruitzicht dat er volgend jaar weer een zomerreces zal zijn. En doe toch maar iets met die meegebrachte spullen. Want ze brengen die vakantie weliswaar niet terug, maar de herinneringen wel en dat kan ook al heel prettig zijn.

We gaan die Provençaalse kruiden maar eens inzetten vandaag in een marinade voor barbecue-spiesen van lamsniertjes en spek, vrij naar een recept van Richard Olney uit zijn boek Provence, the beautiful cookbook. De niertjes moeten ter voorbereiding nauwkeurig schoongemaakt en meerdere malen gespoeld worden in water met azijn en/of zout om ze te ontdoen van hun urinegeur. Praktischer dan om u dit hele proces hier uit de doeken te doen, is het om u te verwijzen naar internet waar je via de zoekterm ‘nieren schoonmaken’ stap voor stap instructies kunt vinden.