proces passage

Dino S. en Fred Ros blijven vastzitten in liquidatiezaak - hof wijst verzoek om vrijlating af

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in het grote liquidatieproces, het Passage-proces, een verzoek tot vrijlating van hoofdverdachte Dino S. afgewezen. Dino S. is in 2013 vrijgesproken in deze zaak die draait om een aantal moorden in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006. Het hof heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen.

Dino S. zit sinds de zomer van 2010 vast en heeft de afgelopen jaren een straf voor drugshandel uitgezeten. Die straf zit er nu op en daarom hebben zijn advocaten het hof verzocht om hem vrij te laten in afwachting van de definitieve uitspraak in deze marathonzaak die medio 2017 wordt verwacht. Het Hof heeft dat verzoek afgewezen omdat de waardering van de verklaringen van de belangrijkste getuigen pas bij eindvonnis zal plaatsvinden.

Het hof wees ook een verzoek af van kroongetuige Fred Ros om de rest van de zaak in vrijheid te kunnen afwachten. Fred Ros, die geen bezwaar heeft tegen het noemen van zijn volledige naam, is in 2013 door de rechtbank tot 30 jaar cel veroordeeld, onder andere voor betrokkenheid bij de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in het voorjaar van 2006.

Na die veroordeling sloot Ros een deal met het Openbaar Ministerie. In ruil voor zijn verklaringen over de gebeurtenissen rond een aantal liquidaties en pogingen daartoe kreeg hij de toezegging dat zijn straf zal worden gehalveerd tot 15 jaar cel. Daarvan moet hij tweederde ook echt uitzitten. Ros is in 2006 aangehouden en zijn termijn zit er nu dus op.

De advocaten van de andere verdachten hadden bezwaar tegen de vrijlating van Ros omdat volgens hen eerst moet worden vastgesteld dat Ros een geloofwaardige getuige is. De verdachten betwisten dat.

Het hof verwacht in het voorjaar van 2017 een eindoordeel te vellen over alle beschuldigingen.