Politiegeweld bij demo Zimbabwe, ondanks toestemming

Van het Hooggerechtshof mag de grootste oppositiedemonstratie in jaren tegen Mugabe doorgaan, maar de politie grijpt toch in.

Een man rent weg voor de politie tijdens een demonstratie eerder deze week.
Een man rent weg voor de politie tijdens een demonstratie eerder deze week. Foto Wilfred Kajese / AFP

Het Zimbabweaanse Hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de grootste demonstratie van oppositiepartijen in jaren in de hoofdstad Harare. De politie mag niet ingrijpen, meldt persbureau AP, maar houdt zich in ieder geval in aanloop naar de demonstratie niet aan dat gebod.

Voor twaalven, toen de demonstratie had moeten beginnen, werd gepoogd verzamelende demonstranten met waterkanonnen en traangas uit elkaar te drijven. Na 12 uur greep de politie bij groepjes ook in met knuppels. Volgens de BBC werden jongeren met rode t-shirts, de kleur van oppositiepartij MDC, door de politie geslagen. Op belangrijke plekken langs de route zijn talloze oproeragenten geposteerd. Sommige demonstranten reageerden door autobanden in de fik te steken en stenen naar de politie te gooien.

Douglas Mwonzora van de MDC zegt volgens de BBC dat de demonstranten zich niet laten afschrikken door de politie:

“Ondanks het traangas gaan we door met onze mars. Het is geen huwelijk, dat weten we. Het zal niet makkelijk worden. We houden onze mars, of ze nou geweld gebruiken of niet.”

Hervormingen

De demonstratie van vrijdag verenigt achttien grote oppositiepartijen en burgerorganisaties. Voor het eerst sinds 2007 voeren zij samen actie tegen president Robert Mugabe (92), die al 36 jaar aan de macht is. Het protest wordt de “mega demonstration” genoemd. Onder de aangekondigde deelnemers zijn onder meer oud-premier en oppositieleider Morgan Tsvangirai en Joice Mujuru, die tien jaar langs vicepresident was onder Mugabe.

Er wordt opgeroepen tot electorale hervormingen, in aanloop naar de verkiezingen in 2018. De demonstranten willen internationale waarnemers bij de verkiezingen en dat Mugabe corrupte ministers ontslaat.

Onbetaalbaar

De afgelopen maanden zijn er bijna dagelijks demonstraties geweest tegen het bewind Mugabe, terwijl men jarenlang de straat niet opging om te protesteren. Demonstranten konden bijna zonder uitzondering rekenen op een hardhandige behandeling door de politie. Bij protesten aan de grens staken demonstranten gebouwen van de douane in brand.

Lees ook over de reden achter de demonstraties: ‘Iedereen is verenigd tegen de gekte van Mugabe’

Zimbabwe wordt geteisterd door voedseltekorten, wegens zeer slechte economische omstandigheden. In 2009 werd de Amerikaanse dollar ingevoerd, als reactie op de hyperinflatie van de eigen valuta. Maar voor veel Zimbabweanen werd het leven daarom onbetaalbaar. Regeringspartij ZANU-PF heeft recent besloten de import van goederen alleen nog maar via de staat te laten lopen. Veel Zimbabweanen deden hun inkopen in buurland Zuid-Afrika, maar omdat ZANU-PF daardoor inkomsten misliep is dat verboden.