‘Obama heeft Syrische crisis verergerd’

Robert Ford, de laatste ambassadeur van de Verenigde Staten in Damascus, vindt dat Obama blundert in Syrië. Zijn land laat zich wegdrukken door Turkije, Iran en Rusland, zegt hij tegen NRC.

De grens tussen Turkije en Syrië in juni 2014.
De grens tussen Turkije en Syrië in juni 2014. Lefteris Pitarakis/AP

De regering van Barack Obama heeft door angstig en zwalkend beleid in Syrië de crisis in het land verergerd. Amerika’s positie op het wereldtoneel is hierdoor ernstig beschadigd. Dat zegt Robert Ford, tussen 2011 en 2014 de laatste Amerikaanse ambassadeur in Damascus tegen NRC.

Volgens Ford durft Obama niet militair in te grijpen in Syrië, uit angst voor een tweede Irak-scenario. „Het Irak-trauma heeft ons in Syrië opgebroken. We zijn zo bang weer in een uitzichtloze oorlog terecht te komen, dat we nu voor het andere uiterste kiezen.”

Lees het gehele interview: ’Amerika is greep op Syrië onder Obama kwijtgeraakt’

Het gevolg hiervan is volgens Ford „wereldwijde instabiliteit”. „We zitten nu met een enorm vluchtelingenprobleem in Europa, en wereldwijd terrorisme, zelfs op Amerikaanse bodem. Landen als Rusland en Iran hebben geprofiteerd. En wij doen niets. Het is onverteerbaar.”

Deze week vielen Turkse troepen met het Vrije Syrische Leger het noorden van Syrië binnen. Dat gebeurde op het moment dat vicepresident Joe Biden Turkije bezocht. „De greep op de gebeurtenissen in Syrië zijn we onder Obama kwijtgeraakt”, zegt Ford. De oud-ambassadeur pleit voor eventuele militaire actie tegen Assad, om de Amerikaanse invloed op de oorlog terug te winnen. Ook pleit hij voor sancties tegen Rusland en Iran, die Assad steunen.

De luchtoorlog tegen Islamitische Staat heeft volgens Ford maar beperkt nut: als IS militair verslagen wordt, zal de terreurgroep ondergronds gaan.

Robert Ford steunde als ambassadeur de Syrische oppositie, toen in 2011 demonstraties tegen president Assad uitbraken. Hij moest het land verlaten omdat het te onveilig werd, en nam in 2014 uit onvrede met Obama’s Syrië-beleid ontslag.