Obama creëert grootste zeereservaat ter wereld

Hij verviervoudigt de oppervlakte van het Papahnaumokukea Marine National Monument in Hawaï.

Langsnuitdolfijnen bij de noordwestelijke eilanden van Hawaï.
Langsnuitdolfijnen bij de noordwestelijke eilanden van Hawaï. James Watt / AFP

Obama creëert door een beschermd gebied in Hawaï meer dan te verviervoudigen het grootste zeereservaat ter wereld. Hij vergroot de oppervlakte van het Papahnaumokukea Marine National Monument in Hawaï tot zo’n 1,5 miljoen vierkante kilometer. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder The Washington Post.

Het beschermde gebied krijgt door de maatregel van Obama meer dan twee keer de omvang van de Amerikaanse staat Texas. Visserij en andere vormen van commerciële uitbating in het zeereservaat zijn niet toegestaan. Lokale vissersbedrijven hebben maandenlang tevergeefs tegen de plannen van de Amerikaanse president gelobbyd.

Het gebied met land en water staat bekend om de bijzondere natuur, met zeeschildpadden, zeehonden en miljoenen zeevogels. Er leven meer dan zevenduizend organismen, waaronder koraal van meer dan vierduizend jaar oud. National Geographic noemt het gebied een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten, zoals de blauwe vinvis en de stellers albatros.

Klimaatverandering is een belangrijk speerpunt voor de Amerikaanse president in zijn laatste termijn. Obama is zelf in Hawaï geboren en heeft daar de eerste jaren van zijn leven gewoond.

Tekst loopt door onder de kaart.

Het natuurmonument werd in 2006 opgericht door Obama’s voorganger George W. Bush. Het gold destijds als het grootste zeereservaat ter wereld. Het initiatief kreeg wereldwijd navolging en andere zeereservaten overtroffen later Papahnaumokukea in oppervlakte.


The Washington Post
publiceerde een video over het gebied: