NPO

Nieuwe voorzitter: 50 miljoen extra nodig voor publieke omroep

De komende kabinetsperiode moet er „structureel vijftig miljoen euro extra bij” voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat zei de nieuwe NPO-voorzitter Shula Rijxman in haar eerste speech. Het geld is nodig omdat de publieke omroep de komende jaren „innovatiekracht en financiële slagkracht” nodig heeft om de ‘verbindende’ rol in de samenleving te vervullen, aldus Rijxman. „De maatschappelijke rol van de publieke omroep wordt belangrijker dan ooit daarvoor. De samenleving verhardt en groepen komen tegenover elkaar te staan.” Deze week werd bekend dat Shula Rijxman Henk Hagoort definitief opvolgt als NPO-voorzitter, die ze sinds zijn vertrek in mei al tijdelijk verving. Hagoort wordt bestuursvoorzitter in Zwolle van Hogeschool Windesheim. Rijxman die op1 september met haar nieuwe baan begint, is al vijf jaar bestuurder bij de publieke omroep. Ze had hiervoor radio, televisie en marketing in haar portefeuille. (NRC)