Noodtoestand uitgeroepen in Midden-Italië - dodental stijgt

De Italiaanse regering heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Alle huizen worden herbouwd, belooft premier Renzi.

Mario Laporta/AFP

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio’s die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van woensdag in Midden-Italië. Dat heeft premier Matteo Renzi donderdagnacht na crisisberaad in Rome bekendgemaakt. Premier Renzi zei 50 miljoen euro toe voor de wederopbouw van de getroffen plaatsen.

Bij de aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter, twee dagen geleden, zijn tot nu toe 268 mensen om het leven gekomen. Meer dan 387 mensen raakten gewond. Reddingswerkers hebben sinds woensdagochtend 215 mensen levend uit het puin gehaald.

Renzi beloofde dat de dorpen die door de aardschokken zijn verwoest, worden herbouwd. Ook krijgen alle inwoners van het getroffen gebied per direct belastingvoordelen en kwam de premier met een initiatief om Italiaanse huizen meer aardbevingsbestendig te maken.

Aardbevingsbestendige huizen

Hiermee reageerde hij ook op de kritiek die in de Italiaanse pers klonk over de kwaliteit van nieuwbouwhuizen in die regio. Daar is namelijk een hoog risico op aardbevingen, maar aardbevingsbestendige huizen zijn het vaak niet. Renzi zei tijdens de persconferentie dat het “absurd” is om te denken dat Italië volledig aardbevingsbestendige huizen kan bouwen.

Lees ook: Over preventie kan Italië nog veel leren

Historische Italiaanse dorpen en steden hoeven zich niet te houden aan speciale bouwvoorschriften die instortingsgevaar bij aardbevingen tegen moeten gaan. Deze voorschriften worden ook lang niet altijd toegepast bij nieuwbouw.

Zo’n 5.000 reddingswerkers zijn nog volop bezig het puin te doorzoeken naar slachtoffers en mogelijke overlevenden, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag. Het werk van de teams wordt bemoeilijkt door de honderden naschokken die het gebied nog steeds treffen. Zo werd Midden-Italië donderdagmiddag opnieuw opgeschrikt door een flinke naschok van 4,3, nadat er donderdagochtend al een schok van 4,5 was gemeten.

Lees ook: Hulpverlener: ‘Ramp niet vergelijkbaar met de beving in 2009’

Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hadden tentenkampen opgezet om de nacht in door te kunnen brengen.

Donderdagavond werd er in Amatrice, met tweehonderd doden een van de zwaarst getroffen dorpen, een man gearresteerd nadat hij een poging deed tot inbraak en plundering.

    • Bas Tooms