Niet zeventig, maar vijf verdachte gevallen in kliniek Klaus Ross

Ook is er geen sprake van het opgraven van lichamen, zoals media eerder meldden.

De kliniek van Heilpraktiker Klaus Ross is door de Duitse politie verzegeld. Drie van zijn patiënten zijn overleden.
De kliniek van Heilpraktiker Klaus Ross is door de Duitse politie verzegeld. Drie van zijn patiënten zijn overleden. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het onderzoek naar de ‘natuurgenezer’ Klaus Ross focust zich niet op de eerder genoemde zeventig gevallen, maar op vijf gevallen. Dat maakte de hoofdaanklager van het Duitse Openbaar Ministerie vrijdag bekend tijdens een persconferentie.

De kliniek kwam enkele weken geleden in opspraak na het overlijden van drie van haar patiënten. Op woensdag 27 juli kregen in totaal vijf patiënten glucoseblokkers toegediend. Twee Nederlanders en een Belgische stierven kort na behandeling door Ross. Twee andere patiënten raakten gewond. Begin augustus waren er al 26 meldingen van verdachte sterfgevallen.

Opgraving lichamen

De vijf gevallen die onderzocht worden, hebben betrekking op de week waarin het misging bij drie patiënten. Ook is er geen sprake van het opgraven van lichamen, zoals media eerst meldden. Een rechercheteam van twintig mensen is bezig met de zaak.

Lees ook: Opgegeven, maar niet uitbehandeld

Tot nu toe is er geen verband gevonden tussen de dood van de patiënten en de behandelingen in de kliniek. Dat bevestigde de hoofdaanklager donderdag nogmaals. Bekend was dat zij een controversieel, maar niet verboden preparaat kregen toegediend: 3-broompyruvaat (3BP), een zogeheten ‘glucoseblocker’.

De hoofdaanklager heeft een vermoeden waar de 3BP op woensdag 27 juli, de dag dat de overledenen het preparaat toegediend kregen, vandaan kwam. “Maar dat moet nog bewezen worden.”

Overdosis

Volgens André Hartel, oprichter van het Biologisch Kankercentrum Bracht, deden de symptomen die veel patiënten vertoonden, “sterk aan een overdosis denken”, zo stelde hij in De Telegraaf. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is het een van de scenario’s die onderzocht wordt. Hartel moet nog gehoord worden.

Lees ook: Duitse natuurgenezer mag méér

Ross richtte zich met zijn alternatieve kliniek op Nederlandse kankerpatiënten die in het reguliere medische circuit waren uitbehandeld, of daar geen vertrouwen in hadden. In de alternatieve kliniek werden daarnaast veel Duitsers en Belgen behandeld. “Effectiever dan chemotherapie”, schrijft de kliniek op haar Nederlandstalige website. Hij was gevestigd in het dorpje Bracht, net over de grens bij Venlo.

Aangifte

In Duitsland gelden minder strenge regels voor natuurgenezers. Het Openbaar Ministerie liet weten dat Ross wettelijk de glucoseblokkers mocht toedienen. Onderzocht wordt nog of hij capabel genoeg was om deze behandeling uit te voeren.

De Inspectie voor de gezondheidszorg in het Duitse Viersen deed aangifte tegen Klaus Ross. Volgens de Inspectie heeft de natuurarts doodzieke patiënten op de verkeerde manier behandeld en daarnaast verzuimd om een dokter te alarmeren toen zij er slecht aan toe waren.

De hoofdaanklager meldde dat Ross inmiddels een beroepsverbod heeft gekregen. Hij is nergens anders actief. De natuurgenezer was nog nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen.