Minder winst en meer klanten voor Triodos Bank

De bank wijt de winstdaling aan lagere rentemarges en de verplichte bijdrage aan het depositogarantiestelsel.

Erik van 't Woud/ANP

Triodos Bank heeft de eerste zes maanden van dit jaar 15 procent minder winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van het bedrijf.

In het eerste halfjaar van 2016 kwam Triodos tot een winst van 18,5 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2015 was de winst nog 21,9 miljoen euro. De bank wijt de winstdaling aan de gedaalde rentemarges en de verplichte bijdrage aan het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS). Dit stelsel zorgt ervoor dat spaarders tot 100.000 euro terugkrijgen bij faillissement van een bank.

Lees ook: Op bezoek bij Triodos

Het aantal klanten steeg wel. Over de eerste zes maanden kreeg Triodos er 23.000 klanten bij, een toename van 4 procent ten opzichte van eind 2015, toen er 607.000 klanten waren. Het totaal aantal klanten komt kwam na het eerste halfjaar uit op 630.000.

De stijging is niet zo sterk als in het eerste halfjaar van 2015. Toen werden 48.000 nieuwe klanten verwelkomd, een stijging van 9 procent ten opzichte van het aantal klanten eind december 2014.

Triodos Bank is een duurzame bank. Zij investeren alleen in natuur en milieu, cultuur en sociale economie, zoals bijvoorbeeld fairtradeorganisaties, duurzame energie of biologische landbouw. Het bedrijf heeft vestigingen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland.