Loont een windmolen in de tuin?

Duurzaam wonen

Wie ‘groener’ wil leven heeft volop keuze: zonnepanelen, stroom van de boer, een warmtepomp. Wat levert het meeste op?

Illustratie XF&M

Zonnepanelen

De beste investering in groene energie, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en Eigen Huis, zijn zonnepanelen op je eigen dak. Ten eerste kun je rekenen op een rendement dat vergelijkbaar is met 5 procent rente op je spaarrekening, ten tweede daalt de prijs van panelen nog steeds. Een set van tien panelen kost inclusief installatie zo’n 4.600 euro. In elk geval tot 2020 is het gunstig om opgewekte energie terug te leveren aan je energiemaatschappij: je krijgt er net zoveel voor terug als je betaalt voor afgenomen energie (salderingsregeling). En wie zich bij de Belastingdienst aanmeldt als energieproducent kan ook nog eens de btw terugvragen over de aanschaf en de installatie. Dat levert eenmalig al snel 800 euro op, volgens Mariken Stolk van Milieu Centraal. Maar leg niet te veel panelen op je dak, waarschuwt Theo Elfrink van Eigen Huis, omdat niet zeker is of de salderingsregeling intact blijft. Zonnepanelen verdienen zichzelf meestal in circa dertien jaar terug.

Zonnepanelen via de postcoderoos

Met de postcoderoos deel je zonnepanelen met mensen die dezelfde postcode hebben. De panelen liggen dan bijvoorbeeld op het dak van een gebouw in de buurt. De opbrengst van aan het net teruggeleverde energie is lager dan bij eigen panelen: je krijgt 16 eurocent per geleverde KWh, terwijl je 20 eurocent betaalt voor 1 KWh afgenomen energie. Relatief weinig particulieren maken gebruik van de postcoderoos, aldus Elfrink van Eigen Huis, waarschijnlijk vanwege de administratieve rompslomp: je moet een coöperatie oprichten, er moet een officiële aansluiting voor levering komen en er moet iets geregeld worden om het jou toekomende aantal kWh van je rekening af te laten trekken. Er zijn inmiddels bedrijven die de administratie kunnen overnemen, zoals Zonnehub en Solar Green Point.

Winddelen (eigendom stuk windmolen)

Een leuke manier om windenergie in eigen land te stimuleren, vinden Eigen Huis en Milieu Centraal. Deze vorm van groene energie levert doorgaans maximaal 5 procent rendement op, volgens Milieu Centraal. Er zijn verschillende manieren om te investeren in Hollandse windenergie: coöperatie De Windvogel bijvoorbeeld bezit vijf windmolens. De 3.300 leden lenen geld aan de cooperatie en krijgen jaarlijks rente (afgelopen jaar 3 procent). Ook via reguliere energiemaatschappijen kun je investeren in windmolens. De opbrengst wordt afgetrokken van je energierekening. Een voorbeeld is De Windcentrale. En dan zijn er nog beleggingsfondsen die investeren in duurzame energie, zoals Meewind. Hier kun je investeren in nieuwe en bestaande windparken op zee. Verwacht rendement, aldus Meewind: 7-10 procent.

Tekst gaat verder onder de video

Energie van de boer

Via Vandebron kun je energie afnemen van een windmolen, mestvergister of zonnepanelen, die vaak bij een boerderij staan. „Er ligt geen directe kabel tussen jouw huis en die energieproducent”, verduidelijkt Elfrink van Eigen Huis. „Het werkt met certificaten.” Volgens Vandebron.nl kan een huishouden per jaar 100 tot 140 euro besparen door energie direct van de producent af te nemen.

Eigen windmolen of mini-windturbine

Grappig, een windmolen(tje) in je achtertuin, maar er zitten haken en ogen aan: staat je huis vrij genoeg om voldoende wind te vangen? Hoe vinden je buren hun nieuwe uitzicht? En dan de aanschafprijs: die varieert van pakweg € 4000 tot € 40.000. Ook de opbrengst van de verschillende modellen loopt sterk uiteen. „Tot nu toe zijn er maar weinig windmolens die qua opbrengst interessant én betaalbaar zijn én stil”, aldus Elfrink van Eigen Huis. Wel komen er steeds meer relatief goedkope, kleine ‘huismolens’ die een „aardige opbrengst” beloven, zoals Archimedes en De Blauwe Molen.

Groene stroom van energiemaatschappij

Dit is verreweg de simpelste manier om aan groene stroom te komen. Voor groene stroom en groen gas betaal je jaarlijks circa 50 euro meer dan voor grijze energie. Let erop, waarschuwen Milieu Centraal en Eigen Huis, dat je groene stroom koopt die in Nederland wordt geproduceerd en geen grijze stroom die is vergroend met certificaten van bijvoorbeeld Noorse, Hongaarse of IJslandse (waterkracht)centrales (sjoemelstroom). Dat stimuleert namelijk niet de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie in Nederland. De certificaten zijn slechts vergroening op papier en je stroom komt nog steeds uit een conventionele centrale.

Mini-elektriciteitscentrale thuis

Zo’n centrale (microwkk) levert stroom en warmte. Het kan een interessante optie zijn voor mensen die veel gas verbruiken, bijvoorbeeld in een monumentaal pand dat niet kan worden geïsoleerd of een kantoor. De kosten van een mini-elektriciteitscentrale zijn hoog: 11.500 euro (een zuinige HR 107 combiketel kost zo’n 2.200 euro), de besparing bedraagt circa 300 euro per jaar. Stolk: „Dat haal je er dus niet snel uit.”

Lees ook: Is je groene stroom wel zo groen?

Warmtepomp

Beter dan een microwkk is een warmtepomp die warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt. Dit werkt het beste met vloerverwarming of een ander lagetemperatuursysteem (zoals wandverwarming). Dat is dus vooral handig in een nieuw te bouwen huis. Kosten van een warmtepomp met de lucht als bron: 6.500-14.000 euro (subsidie maximaal 3.500 euro). Warmtepompen met de bodem als bron kosten 12.000 tot 21.000 euro en leveren maximaal 4000 euro subsidie op. Stolk van Milieu Centraal: „Een warmtepomp is heel duurzaam. Je hebt wel stroom nodig om de pomp te laten draaien, maar die kun je duurzaam opwekken. Voor bestaande huizen kun je beter een hybride warmtepomp nemen, die samenwerkt met de cv-ketel. Het is goedkoper: 3.500-5.500 euro (inclusief cv-ketel) en je krijgt 1.000-1.500 euro subsidie. En je bespaart jaarlijks 300 euro op je energierekening.”

Energiebesparing

Energie besparen blijft financieel interessant. Denk vooral aan isolatie van spouwmuur, dak en vloeren. Wie geen zin heeft in verbouwen, kan een douchewater-warmeterugwinningsinstallatie overwegen, energievretende koelkasten en vriezers vervangen, een schakelaar zetten op de pomp van de vloerverwarming en LED-lampen nemen. Wie het echt klein wil houden, kan een stroomverbruikmeter à 15 euro kopen om sluipverbruik op te sporen. Bedenk: wie nooit heeft nagedacht over energiebesparing kan zo makkelijk 40 procent besparen.