Kritiek van Koenders op EU-voorzitter Slowakije

Het Nederlandse kabinet is bezorgd over het EU-voorzitterschap van Slowakije na uitspraken van de Slowaakse premier Robert Fico.

Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Fico riep eerder die dag na een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin op de EU-sancties tegen Rusland op te heffen.

Slowakije volgde op 1 juli Nederland op als voorzitter van de Europese Unie. Koenders benadrukte echter dat de oproep van Fico niet namens de hele Europese Unie was. Het is volgens de minister belangrijk dat de premier „geen vooringenomen mening inneemt”, zeker gezien de „gevoelige” aard van het onderwerp.

De sancties werden ingesteld naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim en hebben de verstandhouding tussen Rusland en Europa op scherp gezet.

Volgens Fico hebben de sancties niet bijgedragen aan een oplossing voor de „gevoelige kwesties die ze hadden moeten beïnvloeden”. „Persoonlijk ben ik van mening dat het tijd is om de sancties rationeel te bekijken en vast te stellen dat ze zowel de EU als Rusland schaden”, schreef hij op Facebook.

Fico zei het er met Poetin over eens geworden te zijn dat de gedeelde ambitie is „onze gezamenlijke handel te laten herleven”. De links-populistische Robert Fico is kritisch over de komst van vluchtelingen naar Europa, maar vaart verder een relatief pro-Europese koers.

Koenders liet vrijdag weten de kwestie te zullen bespreken met zijn Slowaakse collega.