Koenders: Nederland bezorgd over EU-voorzitter Slowakije

De minister is ongelukkig met het pleidooi van premier Fico voor het opheffen van de EU-sancties tegen Rusland.

Fico (links) in het Kremlin in gesprek met Poetin, donderdag.
Fico (links) in het Kremlin in gesprek met Poetin, donderdag. Foto Alexander Zemlianichenko / Reuters

Het kabinet is bezorgd over het EU-voorzitterschap van Slowakije na uitspraken van de Slowaakse premier Robert Fico. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) vrijdagmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. Fico riep eerder die dag na een gesprek met de Russische president Poetin op om de EU-sancties tegen Rusland op te heffen.

Slowakije volgde begin juli Nederland op als voorzitter van de Europese Unie. Koenders benadrukte echter dat de oproep van Fico niet namens de hele Europese Unie was. Het is volgens de minister belangrijk dat de premier “geen vooringenomen mening inneemt”, zeker gezien de “gevoelige” aard van het onderwerp. De sancties werden ingesteld naar aanleiding van de Russische bemoeienis met en uiteindelijk annexatie van de Krim en hebben de verstandhouding tussen Rusland en Europa op scherp gezet.

Volgens Fico hebben de sancties niet bijgedragen aan een oplossing voor de “gevoelige kwesties die ze hadden moeten beïnvloeden”. “Persoonlijk ben ik van mening dat het tijd is om de sancties rationeel te bekijken en vast te stellen dat ze zowel de EU als Rusland schaden”, zei hij volgens persbureau Reuters op Facebook. Fico zei het er met Poetin over eens geworden te zijn dat de gedeelde ambitie is “onze gezamenlijke handel te laten herleven”.

Koenders liet vrijdag weten de kwestie te zullen bespreken met zijn Slowaakse collega.