Instagram-talent exposeert op Amsterdam Centraal

Digitaal wonderkind

Annegien Schilling (16) exposeert deze vrijdag haar surrealistische zelfportretten op Amsterdam Centraal.

Foto Annegien Schilling

Zestien jaar oud en 728.000 volgers op haar Instagram-account. De Utrechtse Annegien Schilling, beter bekend als fetching_tigerss, heeft met haar surrealistische zelfportretten de wereld veroverd. Deze vrijdag heeft de scholiere, ter gelegenheid van de Uitmarkt, haar eigen expositie op Amsterdam Centraal. Even treedt Schilling buiten haar onlineterritorium.

Het een real life-expositie noemen, zou in dit geval misplaatst zijn. Slapend onder een tot dekbed getransformeerde branding. Schommelend boven de skyline van Manhattan. Basketballend met de maan. De kunstwerken staan ver van de werkelijkheid. NRC had haar aan de lijn.

Waar haal je dit allemaal vandaan?
„Op straat, op school of thuis: de ideeën vloeien binnen. Ik heb ondertussen een soort archief in mijn hoofd. Eigenlijk heb ik best vreemde hersenen.”

Is het moeilijk?
„Om na drie jaar elke drie dagen weer iets nieuws te verzinnen heel af en toe. De techniek? Absoluut niet! Dat is niet veel meer dan knip- en plakwerk.”

Eist het offers in je dagelijks leven?
„Ha, mijn school heeft er heel erg onder geleden. Voordat ik hiermee begon, stond ik gemiddeld twee punten hoger. Er wachten mensen op mijn foto’s. Ik kan hun niet verwaarlozen.”

Hoe is het om offline te exposeren?
„Echt super vet. Ik heb heel veel zin om mijn eigen foto’s aan te raken. Normaal gesproken zie ik alleen een kleine foto achter glas, op mijn telefoonschermpje. Nu is het echt.”

Je staat zelfs in de top-20 van meest gevolgde Nederlanders op Instagram.
„Daar ben ik mij niet zo bewust van. Voor mijn gevoel heb ik nog steeds tweehonderd volgers. Dat er nog 200.000 andere zijn, gaat echt aan mij voorbij. Ik doe wat ik leuk vind en schijnbaar vinden andere mensen dat ook leuk.”

Kan je er al van leven?
„Als ik zou willen, kan het. Toch heb ik besloten om er niets mee te verdienen. Het is in contrast met wat ik doe. Met mijn foto’s wil ik een verwonderde wereld oproepen. Als daar dan een Coca-Colareclame tussenkomt, verdwijnt – pats boem – de magie.”

Dit jaar eindexamen vwo. Ga je daarna verder met fotografie?
„Ik heb werkelijk geen idee. Misschien ga ik wel biologie studeren. Net als bij het maken van foto’s draait het om observeren en om je heen kijken. Dat doe ik toch het liefst.”