In Rio was ze dan écht te ver gegaan

Controversiële sportvrouw

De Amerikaanse keepster Hope Solo is voor een half jaar geschorst nadat ze op de Spelen het Zweedse team „een stelletje lafaards” noemde.

Hope Solo is één van de beste speelsters ter wereld, maar zorgt al jaren voor ophef buiten het veld
Hope Solo is één van de beste speelsters ter wereld, maar zorgt al jaren voor ophef buiten het veld Foto Jamie Squire/AFP

Hope Solo houdt niet van verliezen. Het is voor haar ook minder vanzelfsprekend geweest dan voor anderen. De 35-jarige Amerikaanse is de beste keepster van de wereld, werd wereldkampioen, twee keer olympisch kampioen, en heeft records op haar naam staan waar geen man bij in de buurt komt.

Ze houdt niet van verliezen, en ze is er ook slecht in; haar woorden. Na de verloren kwartfinale op de Spelen in Rio, waar Zweden stuntte door na penalty’s de Amerikaanse vrouwen te verslaan, noemde Solo de tegenstanders „een stelletje lafaards” vanwege de manier waarop ze de wedstrijd speelden. Excuses bleven uit. Ergens sorry voor zeggen is voor Solo eigenlijk ook verliezen. Het incident betekent waarschijnlijk het einde van haar internationale carrière.

Klaar

Woensdag maakte de Amerikaanse voetbalbond bekend Solo voor zes maanden te schorsen. Haar onsportieve opmerkingen in Rio gingen in tegen „de principes van onze organisatie”. De schorsing is symbolisch. In dat halve jaar speelt het Amerikaanse team slechts twee duels, er is in die periode ook geen groot toernooi. Maar de bond beëindigde ook haar contract en dat is een helder signaal: de bond is helemaal klaar met Solo.

Ze kreeg vlak na de opmerkingen al flinke kritiek over zich heen, zelfs van haar eigen ploeggenoot Megan Rapinoe, die zei dat ze „zeer teleurgesteld” was in Solo. De Zweedse vrouwen haalden hun schouders op. „Wij gaan door, zij gaat naar huis. Het is oké om een lafaard te zijn als je wint”, zei coach Pia Sundhage, die Solo nog kende van toen ze zelf de Amerikaanse vrouwen onder haar hoede had, van 2008 tot 2012.

Een dergelijke straf voor één onsportief incident lijkt onredelijk. Maar er speelt veel meer. De bond verwees er in zijn verklaring ook kort naar: ze hebben bij dit besluit ook incidenten uit het verleden meegenomen. Dit was verre van de eerste keer dat Solo voor controverse zorgde. Ze bezorgt de bond al jaren hoofdpijn.

Huiselijk geweld

In 2007 werd ze tijdens het WK uit het team verbannen nadat ze kritiek had geleverd op de beslissing van coach Greg Ryan om haar in de halve finale tegen Brazilië (4-0 verlies) op de bank te zetten. In 2014 werd ze aangeklaagd voor huiselijk geweld vanwege een incident waarbij haar neefje en halfzus betrokken waren geweest. Solo heeft altijd gezegd dat zij het slachtoffer was. De zaak loopt nog steeds. En begin 2015 werd ze voor dertig dagen geschorst door de Amerikaanse bond, nadat ze met haar man was aangehouden in een busje dat van het team was. Haar man moest drie dagen de gevangenis in voor het rijden onder invloed.

Zelfs voor het incident in Rio zorgde Solo al voor opschudding in de olympische stad. Ze werd uitgejouwd door het Braziliaanse publiek bij elke uittrap, een reactie op foto’s die ze op Twitter plaatste met daarop onder meer een hoed met een muggennet, die ze meenam uit angst voor het zikavirus. De Brazilianen vonden het beledigend. En in de penaltyserie in de bewuste kwartfinale tegen Zweden nam ze uitgebreid de tijd om van handschoenen te wisselen. Ook daarvoor was weinig waardering.

Solo laat het er niet bij zitten, ze gaat in beroep tegen de straf. Namens de spelersorganisatie van de Amerikaanse vrouwen noemde Rich Nichols de schorsing „excessief, disproportioneel en een schending van de vrijheid van meningsuiting”. Ook zou volgens hem een man niet op deze manier gestraft zijn. Solo zelf betreurde de beslissing. „Ik had niet de voetballer kunnen zijn die ik ben, als ik niet de persoon was die ik ben, zelfs als ik niet de beste keuzes heb gemaakt of de juiste dingen heb gezegd.” Om maar aan te geven: ze gaat niet veranderen. Wil je een van de beste speelsters ter wereld, dan krijg je de rest er nou eenmaal bij.