‘Ik had een heel ander leven voor me gezien’

Spitsuur Na een burn-out kwam Martinique van Heijst (39) thuis te zitten. Nu doet ze er alles aan weer terug in haar werkritme te komen. „Iedereen heeft een periode in het leven waarin het even wat minder gaat. Bij mij is dat nu.”

Foto David Galjaard

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

Burn-out

Martinique: „Ik heb een slaapstoornis waardoor ik heel moeilijk inslaap. En als ik slaap, dan blijft mijn hersenactiviteit heel hoog, waardoor ik niet in een diepe slaap val. Bij het wakker worden ben ik dus nog steeds moe, en moet ik halverwege de dag weer even naar bed. Ik heb van de moeheid al een hele tijd last, maar in april heeft een neuroloog ook een diagnose gesteld: psycho-fysiologische insomnia, zo heet het.”

„Werken lukt op dit moment niet . Ik was tekstschrijver en communicatiemedewerker voor overheidsinstellingen, maar in 2015 kreeg ik een burn-out en sindsdien zit ik thuis. Mijn dagen verlopen een beetje in hetzelfde ritme: omdat ik zo moe ben kijk ik per dag wat ik kan doen. Elke middag slaap ik een paar uur, en plan mijn dag daarom heen. Ik probeer nu weer even wat meer te sporten. Vanochtend ging de wekker om half acht en een uur later lag ik in het zwembad. Ook ben ik van plan twee keer in de week te fitnessen. Ik hoop dat het lukt.”

Tinder

Martinique: „Het is jammer. Ik had op mijn 39ste een heel ander leven voor me gezien dan hoe het nu is. Een leuk gezin, een leuke baan, een leuk huisje: de dingen die ik vrienden om me heen zie hebben. Ik heb voor mijn gevoel niks, behalve mijn twee katten. Aan de andere kant: in ieders leven mankeert wel iets. Iedereen heeft een periode waarin het even wat minder gaat. Bij mij is dat nu. De ander heeft misschien de pech dat het op zijn 65ste is.”

„Een serieuze relatie heb ik al heel lang niet gehad. In 2013 ben ik begonnen met daten, omdat een oud-collega tegen me zei: ‘Ik heb nou iets leuks voor je, probeer Tinder.’ In het begin was die datingapp nog wel leuk omdat de mannen vrij serieus waren, maar nu doe ik het niet meer. Ik heb te vaak mijn neus gestoten. Of ik vond de man niet leuk, of hij bleek plots getrouwd, of hij liet na een date niks meer van zich horen. Ik ben ook een keer helemaal verliefd geweest op een man op de foto. Ik kon niet wachten hem te ontmoeten. Maar toen ik eenmaal op de plek kwam waar we hadden afgesproken, herkende ik hem niet eens. Sommige mensen zijn gewoon heel goed in foto’s maken: een les voor de volgende keer.”

Go with the flow

Martinique: „I go with the flow in het huishouden. Als ik denk: het is weer nodig, dan ga ik aan de slag. Door mijn katten stofzuig ik wel twee of drie keer in de week. Wassen doe ik meestal pas op het moment dat alles in de wasmand zit en ik de kleding echt nodig heb. Wat wel altijd op een vast tijdstip gebeurt: lunchen, om half 1. Ik weet niet waarom ik daar altijd zo op sta. Meestal maak ik boterhammen met kaas en worteltjes, die ik voor de televisie opeet. Ik houd vooral van crime series.”

„Met avondeten heb ik het makkelijk: ik eet drie keer in de week bij mijn ouders. Ik vind het altijd wel gezellig, anders zit je ook maar in je eentje. Mijn zus komt ook vaak mee-eten. We wonen allemaal in Zevenbergen, het stadje waar we opgegroeid zijn. Na het eten ga ik weer naar huis. Vaak ga ik dan nog wat creatiefs doen: schilderen, schrijven of fotograferen.”

Taalmaatje

Martinique: „Natuurlijk wil ik weer heel graag aan het werk, daarom doe ik er alles aan terug in mijn werkritme te komen. Dat is ook waarom ik vrijwilligerswerk ben gaan doen. Ik wil weer onder de mensen zijn, maatschappelijk actief blijven. Omdat ik altijd met taal bezig geweest ben help ik nu anderen Nederlands leren. Ik werk in de bibliotheek bij het Taalpunt, waar mensen zich melden die beter Nederlands willen leren. Het is de bedoeling dat ik ze doorstuur naar instanties waar zij geholpen kunnen worden. Daarnaast ben ik een taalmaatje via de Taalbus. Een keer in de week komt er bijvoorbeeld een Mexicaanse mevrouw bij mij thuis. Dan zitten we samen aan de keukentafel te lezen, en help ik haar met lastige woorden. De Nederlandse taal kent veel gezegdes en voor mensen die hier niet vandaan komen zijn die moeilijk te begrijpen.”

Uitkering

Martinique: „Ik kom rond van een uitkering. Tot nu toe gaat het, maar er moeten geen onverwachte rekeningen komen. Een abonnement dat eigenlijk pas volgende maand zou worden afgeschreven, kwam ineens een maand eerder binnen. Die moet dan echt even blijven liggen.”

„Meestal weet ik gevoelsmatig wel wat ik kan besteden in de maand, al ben ik niet zo goed met cijfers. Gelukkig zit ik niet in de schulden. Je moet er ook creatief mee omgaan: voor mijn verjaardag heb ik kledingbonnen gevraagd. En van mijn zus heb ik onlangs een paar dagen Texel cadeau gekregen, daar zie ik nu naar uit. Het zijn net die extraatjes, die je je niet kunt veroorloven met een uitkering. Ik ga me niet in de schulden steken voor een weekendje weg.”