Hoe start je jezelf weer op op kantoor, na de zomervakantie?

Beter kun je helemaal niet met vakantie gaan in de zomer, vindt Japke-d. Bouma. Maar als je dan toch bent geweest: zo start je weer op, op kantoor.

Het beste is natuurlijk om niet op vakantie te gaan. Blijf gewoon lekker thuis en dan vooral op kantoor. Lekker in je eigen bed, lekker rustig in de kantine, geen reet te doen, de saaie mensen met kinderen zijn weg, altijd parkeerplek, je kan kiezen uit de flexplekken, lege treinen – nou ja, af en toe dan – geen gezeur over de ondernemingsraad, iedereen is ontspannen en je hoeft zelf niet naar bloedhete, dorre musea of familieruzies op vieze stranden.

japke0

Kantoor is overigens ook de IDEALE plek om al die hysterische zomerevenementen met foodtrucks en dranghekken te ontlopen die je stad ontwrichten.

Maar goed.

Er zijn altijd van die mensen die toch gaan. En die dan na afloop op kantoor zonder aanleiding als een duizendklapper afgaan over de ‘pure plekjes’ die ze hebben ontdekt, de ‘authentieke bevolking die geheel ongedwongen de salsa met hen danste’ en dat ze altijd meer zon hebben gehad dan jij, maar het was helemaal niet die benauwde hitte die je hier in Nederland hebt, maar juist lekker fris. Pffffffffffffff.

Lees ook: Japke D. Bouma over mensen die een sabbatical nemen

Dat zijn ook de mensen die bij mij altijd komen zeuren hoe ze weer moeten opstarten op kantoor, na de zomer.

Wat ik die mensen kan adviseren: maak het gat tussen vakantie en kantoor zo klein mogelijk. Neem, net als met een jetlag, zo snel mogelijk het kantoorritme weer aan, help eerst jezelf, dan pas je kinderen en breathe normally.

Je hebt op vakantie dus gewoon doorgewerkt, je komt zo laat mogelijk terug, slaapt de nacht voor je terugkeert niet en je houdt desnoods je Speedo een week onder je pak aan.

Lees ook: Een vakantie is toch juist bedoeld om even niet te werken?

Vervolgens is het een kwestie van onzichtbaar invoegen. Weiger je dus mee te laten slepen in beleefdheidsuitwisselingen over je vakantie, onderdruk je verlangen je collega’s ritueel te frituren en realiseer je dat niemand, maar dan ook niemand op je vakantieverhalen zit te wachten. Ik wil al helemaal geen vakantiefoto’s zien.

Houd hooguit één overzichtelijke anekdote achter de hand voor die ene oude, beleefde collega die volgende maand met pensioen gaat. Zo ging dat vroeger nu eenmaal.

Zorg verder dat er flink veel te doen is. Regel dus al voordat je weggaat een lekker volle agenda op je terugkomdag met vijf stavaza’s (stand van zaken-meetings), spreek om 16.45 uur af met de saaiste collega en zorg dat de koffieautomaat stuk is. Op die manier ontloop je ook het makkelijkst je baas, die natuurlijk weer bruist van de nieuwe ideeën die jij allemaal mag gaan uitwerken. Niets zo gevaarlijk als een uitgeruste baas naar wie niemand op vakantie geluisterd heeft.

Tot slot bestel je bij de lunch voor deze ene keer een glas witte wijn en mag je slechts twee keer zeggen ‘dat je het even gemist hebt’ omdat je op vakantie was.

Vervolgens sla je hard met je hoofd tegen de muur en steek je hem een nacht in het zand en zeg je daarna dat je ‘het gevoel hebt dat je er alweer maanden zit’.

Ziekmelden is het eerste half jaar NIET toegestaan.

Japke-d. Bouma schrijft wekelijks een column in NRC over hoe te overleven kantoor. Deze column is gebaseerd op columns die eerder in nrc.next verschenen.