Gesprek consul en Aboutaleb afgezegd

De Turkse consul in Rotterdam heeft het gesprek afgezegd dat hij vrijdag zou hebben met burgemeester Aboutaleb. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester. Aboutaleb wilde met consul Sadin Ayyildiz praten over zijn rol in het verminderen van de spanningen tussen verschillende Turkse groeperingen in Rotterdam.

Ayyildiz noemde aanhangers van Fethullah Gülen, die door president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep in juli, onlangs „heimelijke terroristen”. Hij stuurde een brief aan de burgemeesters in de Rotterdamse regio, die werd opgevat als advies hoe gemeenten met spanningen tussen hun inwoners kan omgaan, bijvoorbeeld door het verbieden van bepaalde demonstraties.

Volgens een woordvoerder van de Turkse ambassade is de afspraak was afgezegd omdat zowel het consulaat als de ambassade diplomatieke organisaties zijn, en hun aanspreekpunt in Nederland de minister van Buitenlandse Zaken. De brief van de consul is „informatief bedoeld”, zegt hij, en bevat het standpunt van de Turkse regering over de couppoging. Zij „was niet bedoeld als inmenging in Nederlandse zaken.”

Aboutaleb zei donderdag dat hij „geen inmenging duldt” in de manier waarop „wij hier onze vrijheden uitoefenen”. Na de mislukte couppoging in Turkije zijn in Rotterdam tientallen burgers en organisaties bedreigd, en in enkele gevallen ook belaagd, omdat zij banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Aboutaleb heeft een speciale politie-eenheid opgericht, inclusief recherche, om deze bedreigingen te onderzoeken en de verantwoordelijken op te pakken. „Een uitzonderlijke maatregel.”