Fred Ros en Dino S. blijven vastzitten in Passage-proces

Het hof heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen.

De rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste hoorzitting van Fred Ros in 2014.
De rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste hoorzitting van Fred Ros in 2014. Foto Evert Elzinga / ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in het grote liquidatieproces, het Passage-proces, een verzoek tot vrijlating van hoofdverdachte Dino S. afgewezen. Dino S. is in 2013 vrijgesproken in deze zaak die draait om een aantal moorden in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006. Het Hof heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen.

Dino S. zit sinds de zomer van 2010 vast en heeft de afgelopen jaren een straf voor drugshandel uitgezeten. Die straf zit er nu op en daarom hebben zijn advocaten het Hof verzocht om hem vrij te laten in afwachting van de definitieve uitspraak in deze marathonzaak die medio 2017 wordt verwacht. Het Hof heeft dat verzoek afgewezen omdat de waardering van de verklaringen van de belangrijkste getuigen pas bij eindvonnis zal plaatsvinden.

Het Hof wees ook een verzoek af van kroongetuige Fred Ros om de rest van de zaak in vrijheid te kunnen afwachten. Fred Ros, die geen bezwaar heeft tegen het noemen van zijn volledige naam, is in 2013 door de rechtbank tot 30 jaar cel veroordeeld, onder andere voor betrokkenheid bij de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in het voorjaar van 2006.

Deal met het OM

Na die veroordeling sloot Ros een deal met het Openbaar Ministerie. In ruil voor zijn verklaringen over de gebeurtenissen rond een aantal liquidaties en pogingen daartoe kreeg hij de toezegging dat zijn straf zal worden gehalveerd tot 15 jaar cel. Daarvan moet hij tweederde ook echt uitzitten. Ros is in 2006 aangehouden en zijn termijn zit er nu dus op. Daarom verzochten Ros en het Openbaar Ministerie schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

De advocaten van de andere verdachten hadden bezwaar tegen de vrijlating van Ros omdat volgens hen eerst moet worden vastgesteld dat Ros een geloofwaardige getuige is. De verdachten betwisten dat. Dino S. omschreef Ros als een kroonleugenaar. Ros stelt dat de opdracht voor de liquidatie van Thomas van der Bijl door Dino S. is gegeven.

Dat gebeurde volgens Ros terwijl ze aan het wandelen waren in Diemen, waar Dino in die tijd vaak verbleef. Uit analyses van de telefoongegevens van Ros blijkt volgens de advocaten van Dino S. echter dat Ros vrijwel nooit in Diemen is geweest in die periode. Bovendien stelt Dino S. dat hij het slachtoffer Thomas van der Bijl niet kende.

Volgens Ros zou Dino S. de moord op Van der Bijl hebben besteld op verzoek van Willem Holleeder. Hij is mede naar aanleiding van de verklaring van Ros aangehouden. Het onderzoek naar Holleeder loopt nog. Hij wordt apart berecht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Van der Bijl en een aantal andere onderwereldmoorden. De inhoudelijke behandeling van die zaak begint naar verwachting in 2017. Binnenkort zal Holleeder gehoord worden als getuige in de zaak tegen Dino S. en andere verdachten.

Het Hof verwacht in het voorjaar van 2017 een eindoordeel te vellen over alle beschuldigingen aan het adres van de verdachten en de betrouwbaarheid van de kroongetuigen. Dat is ruim tien jaar na de aanhouding van de eerste verdachten in deze zaak.