FNV zeer sceptisch over arbeidsmarktplannen D66

De partij pleitte voor “vaste contracten voor iedereen”, maar dan wel soepeler. “Een race naar beneden”, zegt FNV.

Archiefbeeld. FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk.
Archiefbeeld. FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk. Foto Martijn Beekman / ANP

FNV is kritisch over de nieuwe D66-plannen voor de arbeidsmarkt. De partij zegt er naar te streven dat alle werknemers vast in dienst komen, maar stelt daar wel onder meer een flexibeler ontslagrecht tegenover. “D66 pleit in zijn verkiezingsprogramma in feite vóór onzeker werk voor iedereen”, aldus FNV. De partij zelf zegt juist bij te dragen aan betere perspectieven voor mensen met een flexcontract.

Vrijdag presenteerde D66 zijn verkiezingsprogramma. De partij pleit er daarin voor dat de verschillen tussen tijdelijke en vaste contracten helemaal verdwijnen:

“D66 wil toe naar één arbeidsrechtelijk regime voor alle werknemers waarbij er sprake is van één contract, het contract voor onbepaalde tijd.”

Dat contract voor onbepaalde tijd moet in de nieuwe vorm wat D66 betreft wel minder rigide worden dan het nu nog is. FNV noemt die hervormingen een “veramerikanisering”. Zo wordt de beoordeling van de reden voor ontslag en de ontslagvergoeding vooraf vervangen door toetsing door de rechter achteraf, als dat al nodig is.

Lees ook onze analyse over het programma van D66: D66: ‘optimistisch Nederland’ met beter onderwijs en gelijke kansen

Kloof

De “bewijslast tegen onredelijk ontslag” wordt met de versoepeling volgens FNV “feitelijk omgedraaid”. “Een werknemer moet dan achteraf naar de rechter gaan om zijn of haar gelijk te halen.” FNV vreest verder dat vooral lageropgeleiden minder snel geneigd zullen zijn naar de rechter te stappen, waardoor “de scheidslijn tussen lager- en hoger opgeleiden alleen maar [wordt] vergroot”. “Bovendien zal er een claimcultuur achteraf ontstaan met enorme juridische kosten.”

Met de versoepeling van de rechten van werknemers draagt D66 bij aan een “race naar beneden”, zegt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk in een persbericht. De bond ziet de oplossing juist in strengere regels die flexwerk duurder en onaantrekkelijker moeten maken voor werkgevers. “Het is absurd dat bijvoorbeeld payrolling, alleen bedoeld voor het ontwijken van werkgeversverantwoordelijkheden, toegestaan wordt”, aldus Van Dijk.

Compromissen

Pechtold zei eerder deze week te hopen op bereidheid tot structurele veranderingen in de “polder en politiek”, met name om werknemers ook in de toekomst meer zekerheid te bieden. “Ik hoop dat zowel vakbeweging als werkgevers zien dat het zo niet verder kan. Iedereen zal compromissen moeten sluiten om de tweedeling op de arbeidsmarkt een halt toe te roepen.” Op enthousiasme van Van Dijk lijkt Pechtold niet te hoeven rekenen:

“Hoezo vaste baan voor iedereen? D66 pleit voor één contract waarbij in feite elke werknemer vogelvrij wordt verklaard.”