film

Captain America: The Winter Soldier Veronica, 20.30-23.10u.

(Anthony en Joe Russo, 2014). In The First Avenger werd de iele soldaat Steve Rogers (Chris Evans) anno 1943 experimenteel tot spierkolos opgeblazen en ging hij de nazi’s te lijf. Ingevroren en in het heden ontdooid, blijkt zijn geheime dienst SHIELD uitgegroeid tot een surveillancemoloch, gehuisvest in een glaspiramide tegenover het Watergate-gebouw. Na een saai begin wordt The Winter Soldier interessant, als een pastiche op de paranoïde jarenzeventigthriller over een kanker die vreet aan het hart van de macht. SHIELD-baas Nick Fury wil een vloot vliegende vliegdekschepen lanceren om „proactief bedreigingen te elimineren”. Als Fury zelf doelwit blijkt, deserteren Captain America en zijn vrienden, onder wie heldin Black Widow (Scarlett Johansson). Alle staatsgeheimen moeten op straat. Toch is die linkse stellingname gewoon een kwestie van marketing. Van de superhelden van Marvel – Thor, Iron Man, Hulk – valt Captain America in het buitenland het moeilijkst te verkopen. Dan is het sluw hem in opstand te laten komen tegen het Amerika dat de rest van de wereld verafschuwt: de surveillancestaat die met drones wereldwijd eigen rechter speelt.