Farmacie

Mylan halveert prijs prikpen

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Mylan halveert de kosten voor patiënten van een van zijn medicijnen na forse kritiek op prijsstijgingen. Dat maakte het statutair in Nederland gevestigde bedrijf, met hoofdkantoor in het Britse Hertfordshire, donderdag bekend. Ook presidentskandidaat Hillary Clinton sprak zich deze week uit over de prijs van de EpiPen, een prikpen tegen gevaarlijke allergische reacties, die in acht jaar zes keer zo duur werd. Volgens Clinton was de „bespottelijke” prijsverhoging een voorbeeld van een bedrijf dat misbruik maakt van zijn klanten.

Mensen met ernstige allergieën wordt aangeraden meerdere prikpennen, zoals die van Mylan, met adrenaline bij zich te dragen voor noodgevallen. In Nederland vergoedt de zorgverzekeraar de kosten maar in de VS is dat niet altijd het geval. Mylan verlaagt de prijs nu van 600 naar 300 dollar voor klanten die gebruikmaken van een spaarkaart van het bedrijf. De beurskoers van Mylan staat sinds vrijdag onder druk nadat verschillende congresleden opheldering hadden geëist over de prijsstijgingen. (ANP)