Drie jaar marketing, en daar is T.rex

Dinosaurus

Het skelet van een T.rex, drie jaar geleden opgegraven, is in Leiden aangekomen. Met een intocht waar Sinterklaas jaloers op zou zijn.

Foto’s Marten van Dijl / ANP

Dinogestamp en kindergetrappel weerklinken vrijdagmorgen op de Leidse Beestenmarkt. Terwijl busladingen schoolklassen zich verspreiden over het plein, dreunt uit speakers het geluid van zware voeten die zich op de grond zetten. Ze verraden wat er hier staat te gebeuren. Eindelijk.

Na drie jaar zoeken, opgraven, en marketen komt het skelet van de tyrranosaurus rex dat Museum Naturalis in de Amerikaanse staat Montana opgroef naar Leiden. De ontvangst is groots. Het skelet, ‘Trix’ genaamd, rijdt vandaag onder begeleiding van de bioloog/tv-idool Freek Vonk van Schiphol naar de binnenstad, waar het wordt verwelkomd door de loco-burgemeester en schoolleerlingen.

Die laatsten zijn door het dolle heen. „T.rex, T.rex”, scanderen ze. Velen zijn verkleed, een hele klas draagt zelfgemaakte dino-hoedjes.

De dino-gekte is de afgelopen drie jaar goed gevoed. Sinds Naturalis in 2013 aankondigde een skelet te hebben gevonden, heeft Leiden (en in mindere mate de rest van Nederland) in het teken gestaan van het beest.

Er werd geld ingezameld met de campagne ‘een tientje voor de T.rex’, de burgemeester onthulde een replica op het station, hotels in Leiden werkten mee aan een algehele marketingcampagne voor de stad, en in Albert Heijn-filialen in heel Nederland kon je dinoplaatjes sparen. Bij een groot deel van de acties was bioloog Vonk betrokken.

Vandaag is er dan eindelijk de „intocht”, zoals de stad het noemt. Inderdaad lijkt de entree niet onder te doen voor die van Sinterklaas. Het skelet heeft nu al een mythische status.

„Lucas snapt ook nog niet precies of er nou een echte dino komt of niet”, vertelt Dafne Dubois, wier driejarige zoontje aan haar been hangt.

Hij kijkt al dagen uit naar vandaag, zegt ze.

Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren? Het skelet is toch in losse delen vervoerd? Wat krijgen we dan te zien?

Vader Jordi Brouwer is er ook met zijn dochter. Hij weet niet precies wat hij moet verwachten. „Volgens mij gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Het komt in een doos. Ik denk dat het een beetje gaat tegenvallen voor de meeste kinderen.” Maar echt negatief is hij niet. Hij heeft zelfs geld gedoneerd. „Ook als je het niet bijzonder vindt, voelt het toch bijzonder. Dat hebben ze goed gedaan.”

Lees hier meer over de T.rex: Trix: van woeste dino tot braaf fossiel

Na een klein uur wachten verschijnt de truck, voorgegaan door een auto met een high-fivende Vonk. De bioloog wordt met gejuich ontvangen. Samen met paleontoloog Anne Schulp laat hij het publiek twee delen van de dino zien: een boomerangvormig bot en een grote tand. De rest blijft in de truck.

Vonk doet met zijn kenmerkende enthousiasme goed zijn best om de tand te verkopen. „Hier zaten er 58 van in de bek!”

Op een afstandje zit Adri Lindhout te kijken naar het spektakel. Ze woont in de buurt en besloot even langs te gaan. Zij heeft vooral bewondering voor de marketing. „Normaal gesproken zou je toch niet naar een kist met botten komen kijken?” Ze vindt het zelf allemaal prachtig, heeft al kaartjes voor de tentoonstelling. Ze verwacht dat het hele gebeuren ook een opsteker zal zijn voor Leiden. „Er komt ook zo’n wagentje dat van het museum naar de binnenstad rijdt.”

Als alles voorbij is, loopt het plein langzamerhand weer leeg. De kinderen krijgen nog een gratis ijsje van de McDonald’s en gaan dan terug naar school.

Een moeder trekt haar dochter mee aan een arm, het plein af. „Zo, dat was leuk hè? We hebben de echte Freek Vonk gezien!”