Doden bij aanslag op politiebureau Zuidoost-Turkije

Op beelden van een lokaal televisiestation is een enorme ravage te zien.

Een archieffoto uit maart. Turkse soldaten willen Cizre binnentreden.
Een archieffoto uit maart. Turkse soldaten willen Cizre binnentreden. Ilyas Akengin / AFP

Bij een aanslag met een met explosieven gevulden wagen vlakbij een politiestation in het zuidoosten van Turkije zijn tenminste elf mensen overleden. Dat melden ziekenhuismedewerkers aan Reuters. Er raakten meer dan zeventig mensen gewond. De aanslag vond plaats in de stad Cizre, nabij de Syrische en Iraakse grenzen.

Cizre ligt in Sirnak, een provincie met veel Koerden. Tekst loopt door onder de kaart.

Op beelden van een lokaal televisiestation is de enorme ravage te zien:

Twitter avatar thevocaleurope Vocal Europe UPDATE: Large explosion hits police checkpoint in #Cizre #Turkey. At least 3 police died & more than 30 wounded. https://t.co/KVnGnMUVyr

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, hielden lokale autoriteiten direct na de aanval de Koerdische guerillabeweging PKK verantwoordelijk. Politiebureau’s en militaire doelen in overwegend Koerdische regio’s zijn vaker doelwit van aanslagen door de organisatie, die door Turkije en zijn bondgenoten als terroristisch wordt bestempeld.

Offensief in Syrië

De aanslag nabij het politiebureau in Cizre kwam twee dagen nadat Turkije een offensief begon in het noorden van Syrië. De Turken willen er de strijders van IS verdrijven, maar ook voorkomen dat Syrische Koerden het gebied innemen.

Het zuidoosten van Turkije is erg onrustig sinds een wapenstilstand van 2,5 jaar vorig jaar zomer ten einde kwam. Militanten van de PKK pleegden aanslagen op veiligheidsdiensten, terwijl het Turkse leger op zijn beurt operaties uitvoerde in steden waar veel Koerden woonden. De militanten van de PKK strijden al drie decennia voor meer rechten voor de Koerden. Sinds 1984 kwamen door gevechten al meer dan 40.000 mensen om het leven, van wie het merendeel Koerden.