Deze stad moet van boze basketbalfans van naam veranderen

Kevin Durant verliet Oklahoma City deze zomer. Fans hopen nu dat het plaatsje Durant Westbrook genoemd wordt, naar de overgebleven sterspeler.

Screenshot petitie 'Change the name of the City of Durant'

Hij maakte de Amerikaanse basketbalploeg afgelopen zondag eigenhandig opnieuw olympisch kampioen. Toch zijn niet alle Amerikaanse fans even blij met sterspeler Kevin Durant. In het bijzonder een groepje fans van Oklahoma City Thunder. Afgelopen zomer besloot Durant zijn ploeg na negen jaar te verlaten voor de Golden State Warriors. Maar bij een aantal supporters is zijn vertrek niet goed gevallen.

Heel toevallig bevindt zich in de staat Oklahoma een plaatsje dat Durant heet. Reden genoeg voor Ryan Nazari uit Edmond, Oklahoma om een ludieke petitie te starten. Wat wil hij? De naam van Durant - 16.000 inwoners, vooral bekend om zijn magnolia’s - moet veranderd worden in Westbrook.

Want in tegenstelling tot Durant verlengde Russell Westbrook, de andere sterspeler van ‘OKC’, zijn contract wél. Dat zal vooral clubliefde geweest zijn, want Westbrook gaat in de komende drie jaar slechts 85 miljoen dollar verdienen.

Met Oklahoma reikte Durant vier keer tot de halve finale en één keer tot de finale van de NBA, maar kampioen werd hij nooit. Met Golden State, dat Oklahoma vorig jaar in de halve finale versloeg en een jaar eerder kampioen werd, hoopt Durant dat wel te worden.

Verhitte reacties van fans op het vertrek van Durant. Tekst gaat verder onder video.

De petitie, inmiddels bijna 1.900 keer ondertekend, is gericht aan gouverneur Mary Fallin van Oklahoma en burgemeester Stewart Hoffman van Durant:

“Dames en heren, de grootse staat Oklahoma is verraden. Zoals velen van u weten, heeft Kevin Durant onze staat verlaten, onze harten eruit gerukt, en ons geliefde Oklahoma City Thunder in deplorabele staat achtergelaten. [...] Ja, we weten dat de stad Durant niet naar de kwaadaardige Kevin Durant genoemd is, maar het is een afschuwelijke herinnering aan wat onze gemeenschap is overkomen. Steun de goede zaak. #WestbrookOK”

King James

Basketbalfans (voetbalfans ook trouwens) kunnen wel vaker emotioneel reageren als een sterspeler besluit een team te verlaten. In 2010 zocht LeBron James zijn heil bij de Miami Heat na jarenlang bij de Cleveland Cavaliers gespeeld te hebben in zijn thuisstaat Ohio. In een speciale tv-uitzending, The Decision gedoopt, maakte hij zijn besluit bekend.

Zelfs eigenaar Dan Gilbert van de Cavaliers was witheet. James was wat hem betreft een verrader, schreef hij in een open brief:

“As you now know, our former hero, who grew up in the very region that he deserted this evening, is no longer a Cleveland Cavalier. This was announced with a several day, narcissistic, self-promotional build-up culminating with a national TV special of his “decision” unlike anything ever “witnessed” in the history of sports and probably the history of entertainment. Clearly, this is bitterly disappointing to all of us. The good news is that the ownership team and the rest of the hard-working, loyal, and driven staff over here at your hometown Cavaliers have not betrayed you nor NEVER will betray you.”

Maar basketbalfans vergeten ook graag als het ze uitkomt. In 2014 keerde ‘King James’ terug bij de Cavaliers en bezorgde twee jaar later zijn ploeg het eerste NBA-kampioenschap ooit. Durant weet dus wat hem te doen staat als hij ooit nog vereerd wil worden in Oklahoma.

En hij kan beter nooit een transfer maken naar een ploeg uit Iowa, Mississippi of Florida en daar weer vertrekken. Daar zijn ook plaatsjes die Durant heten, waarvan boze fans een naamswijziging kunnen verzoeken.