Longreads

De eerste termijn van Hillary Clinton

De rol van Hillary Clinton als studentvoorzitter op de universiteit Wellesley zegt veel over haar politieke stijl vandaag de dag. Zeg je Hillary, zeg je compromis. Dat blijkt uit de longread van Michael Kruse.

Gabrielle Lurie/AFP

Nederland polderland. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk staat ons land bekend om haar politiek die draait om compromissen sluiten. In dat opzicht had presidentskandidaat Hillary Clinton ook een Nederlander kunnen zijn.

De longread The First Time Hillary Clinton Was President van Michael Kruse geeft een uniek beeld van Clintons ‘eerste presidentschap’, als studentvoorzitter op de universiteit.

Lees ook: Hillary Clinton: conservatief hoofd, progressief hart.

Door middel van gesprekken met oud-medestudenten en oud-docenten wordt het reilen en zeilen van Clinton als student (toen nog Hillary Rodham) op Wellesley in Boston beschreven. De longread geeft een beeldend inkijkje in de vorming van Hillary Rodham tot politica in de roerige jaren zestig. “Ze was nooit radicaal of polariserend”, zegt een medestudent.

Haar switch van Republikein naar Democraat, haar vermogen tot het sluiten van compromissen, haar sociale betrokkenheid, haar goede band met de zwarte populatie op Wellesley en haar aversie tegen demonstraties, zoals destijds tegen de Vietnam-oorlog, hebben de vrouw gevormd die mogelijk geschiedenis gaat schrijven door de eerst vrouwelijke president van Amerika te worden.

Lees de hele longread The First Time Hillary Clinton Was President bij Politico (4.100 woorden, leestijd 16 minuten).