Consul annuleert gesprek met Aboutaleb

Gevolgen couppoging Turkije

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wilde de Turkse consul spreken. Maar die ging daar bij nader inzien niet op in.

De Turkse consul in Rotterdam heeft het gesprek afgezegd dat hij vrijdag zou hebben met burgemeester Aboutaleb. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester.

De burgemeester wilde met consul Sadin Ayyildiz praten over zijn rol in het verminderen van de spanningen tussen verschillende Turkse groeperingen in Rotterdam.

Ayyildiz noemde aanhangers van Fetullah Gülen, die door president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep in juli, onlangs „heimelijke terroristen” .

Ook heeft hij een brief aan de burgemeesters in de Rotterdamse regio gestuurd die werd opgevat als advies hoe gemeenten met spanningen tussen hun Turks-Nederlandse inwoners kunnen omgaan, bijvoorbeeld door het verbieden van bepaalde demonstraties.

Een woordvoerder van de Turkse ambassade liet weten dat de afspraak was afgezegd omdat zowel het consulaat als de ambassade diplomatieke organisaties zijn, en dat hun aanspreekpunt in Nederland de minister van Buitenlandse Zaken is. „Dat geldt niet alleen in dit geval.”

De brief die de consul had gestuurd was volgens de woordvoerder informatief bedoeld, en bevatte het standpunt van de Turkse regering over de mislukte couppoging. „De brief was niet bedoeld als inmenging in Nederlandse zaken, en refereert ook niet specifiek aan Nederland.”

Aboutaleb zei donderdag in de gemeenteraad dat hij „geen inmenging duldt” in de manier waarop „wij hier onze vrijheden uitoefenen”. Ook zei hij zich „grote zorgen” te maken over het overslaan van het Turkse conflict naar Rotterdam.

Hij was „teleurgesteld” in het leiderschap van verschillende Turkse groeperingen in de stad. „Er is kennelijk behoefte aan een democratische opvoeding.”

Na de mislukte couppoging in Turkije zijn in Rotterdam tientallen burgers en organisaties bedreigd, en in enkele gevallen ook belaagd, omdat zij banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Ook in andere Nederlandse steden vonden incidenten plaats.

Aboutaleb zei ook een speciale politie-eenheid te hebben opgericht, inclusief recherche, om deze bedreigingen te onderzoeken en de verantwoordelijken op te pakken. „Een uitzonderlijke maatregel” noemde hij de formatie van dit team.