Churandy Martina verrast in Lausanne met Nederlands record

Churandy Martina finisht.Foto Ruben Sprich/Reuters
Churandy Martina finisht.Foto Ruben Sprich/Reuters

Churandy Martina heeft bij de Diamond League-wedstrijd in Lausanne zijn eigen nationale toptijd op de 200 meter verbeterd. Hij was in een Usain Bolt-loze race de beste in een tijd van 19,81 seconden, vierhonderdste sneller dan hij vier jaar terug was, ook in Lausanne.

Met zijn tijd zou de Nederlander tijdens de Spelen in Rio de Janeiro zilver hebben gewonnen, vlak achter de ongenaakbare Bolt. Martina kwam in de olympische finale een honderste tekort voor het brons.

„Ik heb ik 2016 ups en downs gehad, maar ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Een nationaal record aan het eind van het seizoen, wat wil je nog meer?”, zei Martina. „Ik haal nog steeds mijn allerbeste niveau, wie weet houd ik dat vol tot Tokio in 2020. Als het lukt worden dat mijn vijfde Olympische Spelen. Dat is nogal wat voor een sprinter.”

De tijd was des te meer opvallend omdat Martina zo'n anderhalf uur eerder nog de 100 meter liep. Daarop eindigde hij in 10,15 als vijfde.

Veel toppers lieten zo vlak na Rio de Diamond League-wedstrijd aan zich voorbijgaan. Bij de vrouwen kwam wel de Jamaicaanse sprintkoningin van de Spelen, Elaine Thompson, in actie. De olympisch kampioene op de 100 en 200 meter bewees haar vorm door met grote afstand de 100 meter te winnen, in 10,78. Dafne Schippers, vijfde op de 100 meter en Rio en winnares van zilver op de 200 meter achter Thompson, liep niet in Lausanne. (NRC, ANP)