Cao-conflict

Stakingsverbod voor KLM’ers gehandhaafd in hoger beroep

Vakbond FNV mag tot en met 4 september geen staking uitroepen van KLM-grondpersoneel op Schiphol. Een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van vrijdagochtend bevestigt het vonnis van de rechtbank Noord-Holland van 11 augustus. De FNV was in hoger beroep gegaan tegen het tijdelijke stakingsverbod. Ook in hoger beroep oordeelt de rechter echter dat de belangen van KLM en Schiphol zwaarder wegen dan die van de FNV, en dat een tijdelijke beperking van het stakingsrecht „maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk” is. Volgens het Gerechtshof kunnen de acties, bedoeld om een betere cao af te dwingen, „het luchtverkeer gedurende de extreme vakantiedrukte zeer ernstig ontwrichten”. De gevolgen, ook voor duizenden gedupeerde reizigers, zijn „maatschappelijk onaanvaardbaar”. (NRC)