Buitenkijken bij… interieurontwerper Charles Boonzaayer

Buitenkijken Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis. Deze week een tropische tuin midden in Amsterdam.

2707CUL_BUITENKIJKEN

Tuin

Wanneer mensen voor het eerst in de benedenkamer van Charles Boonzaayer komen, denken ze dat er een enorme poster hangt van een tropisch woud. Of een reusachtig aquarium. „Is het echt?”, vragen ze over de tropische tuin achter het raam. Boonzaayer: „Ze kunnen het niet geloven. Maar het is echt.” Boonzaayer (interieurontwerper van beroep) heeft sinds vier jaar een achtertuin die het hele jaar groen is, vol varens en palmbomen. De tuin is ongeveer 110 vierkante meter.

Min achttien graden

Palmbomen zijn heel sterk, ze overleven bij min achttien graden. Het lijkt alsof ze er al lang staan, omdat Boonzaayer er klimop tegenaan heeft laten groeien maar ze zijn vier jaar geleden met een takelwagen over de huizen getild en in een gat in de tuin geplant. „Een tropische tuin maken is helemaal niet zo moeilijk.”

’s Avonds

Als het donker is, gaan er allemaal lampen branden wat een „fairytale effect” geeft, vertelt Boonzaayer. Dan is de tuin magisch, een soort jungle. Hij kijkt erop neer vanuit zijn woonkamer op de tweede verdieping.

Vijver

Voor in de tuin, bij het grote raam, is ook een vijver. De kamer ligt zo laag dat je vanuit het raam ongeveer over het water en de koikarpers uitkijkt. Boonzaayer had nooit echt getuinierd maar sinds hij het doet, en de tuin een belangrijker trekker blijkt te zijn voor zijn Bed and Breakfast, vindt hij het heerlijk. „Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat boomvarens van boven naar onderen groeien. Die kun je gewoon op beton planten.”