Boliviaanse viceminister gedood bij protesten

Na mislukte onderhandelingen over de arbeidsomstandigheden van mijnwerkers, braken er grote protesten uit.

Mijnwerkers blokkeerden donderdag een belangrijke snelweg tijdens een protest tegen de Boliviaanse president. David Mercado / Reuters

De Boliviaanse viceminister van Binnenlandse Zaken Rodolfo Illanes is vermoord nadat hij donderdag werd ontvoerd door stakende mijnwerkers. Dat meldde de minister van Defensie op de Boliviaanse televisie, volgens Reuters. Er werden al meer dan honderd arrestaties verricht in een poging betrokkenen op te pakken.

Illanes was naar de protesterende mijnwerkers gegaan om te onderhandelen met de stakers, maar werd onderweg ontvoerd. Een assistent van Illanes wist te ontsnappen en wordt behandeld in het ziekenhuis.

Mijnwerkers staken in de regio rond Panduro, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van hoofdstad La Paz. Sinds maandag wordt een belangrijke snelweg geblokkeerd waardoor duizenden passagiers en voertuigen strandden. Twee mijnwerkers kwamen om door politiekogels. Volgens de overheid raakten tot dusver zeventien politieagenten gewond bij de onlusten.

Lees ook: Bolivianen gunnen Morales geen vierde termijn

De protesten begonnen nadat onderhandelingen over nieuwe wetgeving met betrekking tot mijnwerkers spaak liepen. De demonstranten eisen bijvoorbeeld minder strenge milieuregels, het recht om te werken voor particuliere bedrijven en een betere vakbondsvertegenwoordiging. Bolivia is een van de armste landen van Latijns-Amerika. In de mijnen wordt bijvoorbeeld zilver, tin en zink gewonnen.

    • Liza van Lonkhuyzen