Bolivia

Mijnwerkers lynchen onderminister die kwam bemiddelen in stakingsconflict

De Boliviaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Rodolfo Illanes is donderdag gelyncht nadat hij werd ontvoerd door stakende mijnwerkers. Dat meldde de minister van Defensie op de Boliviaanse televisie. Er zijn meer dan honderd arrestaties verricht in een poging betrokkenen op te pakken.

Illanes was naar de protesterende mijnwerkers gegaan om te onderhandelen over hun stakingsacties, maar werd onderweg ontvoerd. Een assistent van Illanes wist te ontsnappen en wordt behandeld in het ziekenhuis.

Mijnwerkers staken in de regio rond Panduro, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van hoofdstad La Paz. Sinds maandag wordt een belangrijke snelweg geblokkeerd waardoor duizenden passagiers en voertuigen strandden. Twee mijnwerkers kwamen om door politiekogels.

Volgens de overheid raakten tot dusver zeventien politieagenten gewond bij de onlusten.

De protesten begonnen nadat onderhandelingen over nieuwe wetgeving met betrekking tot mijnwerkers spaak liepen. De demonstranten eisen bijvoorbeeld minder strenge milieuregels, het recht om te werken voor particuliere bedrijven en een betere vakbondsvertegenwoordiging.

Bolivia is een van de armste landen van Latijns-Amerika. In de mijnen wordt onder meer zilver, tin en zink gewonnen. (Reuters)