Blind wijst naar Van Breukelen, die op zijn beurt verwijst naar Van Oostveen

Nederlands elftal

Bondscoach Blind krijgt zijn staf maar niet rond aan de vooravond van de WK-kwalificatie. „Schiet maar op mij”, zegt ‘td’ Van Breukelen.

Bondscoach Danny Blind tijdens de persconferentie van Oranje in Zeist.
Bondscoach Danny Blind tijdens de persconferentie van Oranje in Zeist. Foto Koen van Weel/ANP

Het vingerwijzen is al begonnen, terwijl de WK-campagne nog moet mislukken. Dat gevoel resteert na een vrij chaotische presentatie van de Oranje-selectie, vrijdag rond het middaguur in Zeist. Bondscoach Danny Blind wijst naar technisch directeur Hans van Breukelen, die wijst weer naar directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. En dan moet er nog gevoetbald worden.

Blind had na de EK-loze zomer voor Oranje, een debacle waarvoor hij in belangrijke mate verantwoordelijk was, aan het WK-traject willen beginnen met een stevig kader van complementaire assistent-trainers in de staf en een teammanager die de hele rit meemaakt, tot aan de complexe logistieke operatie in Rusland. Mits Oranje daar geraakt, in 2018.

Als dat allemaal geregeld was geweest, had het over voetbal kunnen gaan in Blinds persconferentie die de aftrap vormde voor de nieuwe cyclus richting WK 2018, vrijdag in de fonkelnieuwe KNVB-campus te Zeist. Maar nu blijkt: alleen die nieuwe KNVB-campus is af, verder is het voor Blind werken in een onaf huis, met een hoofd vol frustratie over de personele invulling van zijn staf.

Na het vertrek van tweede assistent Ruud van Nistelrooij begon een stoelendans rond het vormen van de Oranje-staf. Nadat opvolger Dick Advocaat binnen drie maanden afzwaaide, bleek Blinds keuze voor Ruud Gullit ook al niet gelukkig. Die haakte namelijk af. De aanvoerder van het gewonnen EK van 1988 liet weten toch niet in dienst te treden, na anderhalve week onderhandelen met de KNVB.

Bij de presentatie vrijdag was de selectie voor het oefenduel tegen Griekenland (1 september) en de eerste (uit)wedstrijd in de WK-kwalificatiepoule tegen Zweden (6 september) slechts even gespreksonderwerp. Memphis Depay moet zich eerst bij Manchester United gaan richten op speeltijd, Arjen Robben is zoals verwacht niet fit en Klaas-Jan Huntelaar gaat niet mee als derde spits.

Op de achtergrond sluimert irritatie. Teammanager Hans Jorritsma moet weg, na twintig jaar dienst. Blind baalt daarvan: hij hecht aan het beetje vastigheid dat hij nog heeft. Maar technisch directeur Van Breukelen, deze zomer aangetreden in de functie die nog niet bestond, wil een nieuwe teammanager die als ‘performance-innovator’ verantwoordelijk is voor de faciliteiten van onder-15 tot en met het Nederlands elftal. Niet Jorritsma dus.

Het leidde ertoe dat de bondscoach opriep vragen over de kwestie-Jorritsma en de Gullit-saga toch vooral te richten aan Van Breukelen, die achterin de zaal zat. Na het officiële gedeelte van Blind nodigde de ‘td’ de pers uit om hem aan te horen in een ad-hocgesprek. Hij had dat liever een maand later gedaan, en een tikkeltje formeler. Maar ja, zei hij op z’n Utrechts: „Er gebeurt van alles wat.”

Immers: kort voor de persconferentie had De Telegraaf gemeld dat Gullit toch niet de nieuwe tweede assistent werd. ‘Simpele zekerheden’ die Gullit wilde, wilde Van Breukelen niet inwilligen, schreef de krant.

Die zekerheden, reageerde Van Breukelen, „waren niet zo simpel”. Gullit wilde enerzijds eenzelfde ‘ontsnappingsclausule’ als Advocaat, namelijk zonder afkoopsom weg kunnen als er wat anders op zijn pad komt. Anderzijds de garantie door te kunnen schuiven in de hiërarchie van bondscoaches, mocht er één boven hem (Blind of assistent Marco van Basten) vertrekken.

„Het voelde voor Gullit niet goed, het voelde voor mij niet goed. Dan moet je het niet doen”, zei Van Breukelen. Het geld was trouwens „absoluut het punt niet”. Gullit reageerde even later tegenover De Telegraaf dat hij niets meer verlangde dan dat er in zijn contract kwam te staan dat áls hij kon doorschuiven, er een nieuw contract zou worden opgesteld.

En het vertrek van Jorritsma? Van Breukelen verzuchtte dat twee jaar lang niet geanticipeerd is op diens aangekondigde afscheid. „Om tijd te rekken, mede ook door mijn komst, heeft Jorritsma toen nog dit huidige half jaar verlenging gekregen.”

Dus: uiteindelijk is de onaffe Oranje-staf volgens Van Breukelen op het conto te schrijven van de zittende KNVB-directie onder leiding van Bert van Oostveen. Vervelend voor de huidige bondscoach, de geplaagde Blind? „Dat is zo”, zei Van Breukelen. „Maar ik moet naar de lange termijn kijken. Schiet maar op mij, maar dit is de lijn die we gaan aanhouden.”