Grootste bierfusie ooit gaat duizenden banen kosten

AB Inbev wil op jaarbasis structureel 1,4 miljard dollar besparen na de fusie met SABMiller.

Gene J. Puskar/AP

AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, gaat het mes zetten in het personeelsbestand als de overname van concurrent SABMiller is afgerond. Volgens AP gaat het om ten minste zo’n 6.600 banen. Volgens persbureau Bloomberg staan er zo’n 5.500 banen op de tocht. InBev meldde vrijdag dat de “integratieplannen nog niet voltooid zijn”, en er nog geen beslissing is genomen waar de banen verloren gaan, en hoeveel het er exact zijn.

Volgens documenten met betrekking tot de overname van SABMiller die vrijdag gepubliceerd werden, wil InBev op jaarbasis structureel 1,4 miljard dollar besparen na de fusie. De aangekondigde banenreductie is onderdeel van dat plan en moet binnen drie jaar na overname voltooid zijn.

Het hoofdkantoor van InBev staat in het Belgische Leuven. De bierbrouwer heeft zo’n 150.000 werknemers in dienst. Het in Londen gevestigde SABMiller heeft zo’n 70.000 man in dienst.

Hertog Jan

Eerder kondigde InBev al aan dat het hoofdkantoor van de fusiegroep Leuven wordt, en het ‘global functional management office’, waaruit het concern aangestuurd wordt, in New York komt. In Nederland behoren Hertog Jan en Dommelsch tot de Inbev-groep.

Met de overname worden de nummers één en twee van de wereldwijde biermarkt samengevoegd. De twee brouwers verwachten hun vorig jaar aangekondigde fusie in oktober af te ronden. De toezichthouders in onder meer Europa en de Verenigde Staten zijn inmiddels akkoord met de overname op voorwaarde dat de brouwers enkele merken verkopen om een te dominante marktpositie te voorkomen. SABMiller verkocht al Grolsch en het Italiaanse Peroni aan de Japanse branchegenoot Asahi.