Bier, beat en BBQ

Reportage Formule 1

Duizenden fans staan op geïmproviseerde campings bij het circuit van Spa-Francorchamps. „Max heeft de Formule 1 weer schwung gegeven.”

De boys uit Heerlen, zoals ze zich noemen, hebben het helemaal voor elkaar. Twaalf caravans, een DJ op een podium van bouwsteigers met een installatie van tienduizend watt, een vuurbak van wel drie bij drie meter met een handvol bankstellen er omheen. En een jacuzzi tegen de warmte.

Maar er is vooral ook drank. Vierhonderd liter sterk spul, whisky en bacardi, vooral voor eigen consumptie. Vier vaatjes bier staan klaar voor voor wie komt aanwaaien en in de hete namiddag minder trek heeft in een straf promillage. Voor de waaghalzen staat er een mechanische stier, symbool van het team van hun held Max Verstappen: Red Bull. De tentdoeken en caravans staan vol rijmpjes: „Is Max niet snel genoeg, dan geeft Jos hem een lel”.

Ze zijn er met „een man of dertig”. Bijna allemaal uit Heerlen, bijna allemaal zzp-ers uit de bouw. Ze kennen elkaar van de klussen en maken nu een soort bedrijfsuitje. De dj is stukadoor, hij weet ook achter de draaitafel van wanten.

Aan het begin van de week hebben ze hun nederzetting opgebouwd. Vandaag komen de vrouwen, de eerste dagen waren ze nog even onder elkaar. „Ach, mannen hebben nu eenmaal behoefte aan privacy”, zegt gangmaker John Urff (33) met een ondeugende glimlach.

Met duizenden bivakkeren ze op geïmproviseerde campings op de glooiingen van de Ardennen bij Francorchamps en Malmédy. De Nederlanders in hun caravans, legertenten en campers die er hun jaarlijkse feestje bouwen met drank, barbecue en dreunende beats. Bierfusten, koelkasten, vriezers, cementbakken vol openhaardhout, terrasverwarmers – aan alles is gedacht. De grand prix van Francorchamps is vooral een festival van mannen die even lekker van huis hun passie voor snelheid en stoere sport willen delen.

Kraker van AC/DC

„Pak wat je pakken kan”, galmt het op camping 123 van John Urff. De meezinger komt maar net uit boven een kraker van AC/DC. Wat de Formule 1-fans de laatste jaren aan herrie van de bolides tekort komen, halen ze hier op de camping wel in. Een speenvarken maakt verderop bij de buren zijn laatste wentelingen op het vuur, de rook van de bbq vermengt zich met de avonddamp van een hete dag, mannen luieren in opgeblazen zwembadjes – natuurlijk een biertje erbij – of vermaken zich met een schuimkanon. Camping 123 is een pretdomein vlakbij de bocht Les Combes waar de coureurs op het rechte stuk na de Eau Rouge en Radillon met dik 300 kilometer per uur op af stuiven. Door het gaas zijn gele bandenstapels te zien, het asfalt ademt warmte.

Maar er zijn ook weilandcampings met meer rust. Daar staan koepeltentjes met bescheiden oranje vlaggetjes aan de scheerlijnen. Stelletjes, vaders met hun zoontjes.

Problemen zijn er nooit, bezweert iedereen. Of ze op camping 135, 162 of waar dan ook staan. „Formule 1 verbroedert”, zegt een fan met een Red Bull-petje op. „Iedereen helpt elkaar. Zijn ze zijn met een complete oplegger vol spullen naar België gereden, komen ze nog een luchtbedpompje bij je lenen. Je bescheurt het soms”.

De tribunes en taluds zullen zondag stampvol Nederlandse fans van Max Verstappen zitten. Misschien wel vijftigduizend. „Wij alleen al hebben dertigduizend kaarten verkocht”, zegt directeur Jeroen Huis in ‘t Veld van Sportstadion.nl, dat naar eigen zeggen het grootste sportreisbureau van Nederland is. De organisatie rekent op 150.000 bezoekers over drie dagen.

Vorig jaar nam de gekte in Francorchamps al toe toen Verstappen zijn eerste jaar in de Formule 1 reed. Toen nog voor talententeam Toro Rosso, nu voor het grote Red Bull. Hij heeft inmiddels zijn eerste grand prix gewonnen en ook nu zijn de verwachtingen van de fans hooggespannen. Zeker een podiumplek, maar misschien wel eerste. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton moet bij de start voor straf tien plaatsen naar achteren omdat hij nieuwe onderdelen in zijn motor gebruikt. Dan blijven voor Max alleen Nico Rosberg en teamgenoot Daniel Ricciardo over om mee te duelleren. ‘Go Max go’ moedigen de vlaggen en spandoeken op de campings aan. Straks hangen ze op de taluds.

„Het is zo’n mooi ventje. Aardig voor de supporters en heel volwassen als coureur. Hij heeft schijt aan reputaties. Zoals hij Raikkonen achter zich hield. Dat vinden wij nou schitterend”, zegt Ton Verhorik (63), uitvoerder in de wegenbouw uit Hazerswoude. Hij zit op een camping vlakbij Francorchamps. Ook met vrienden, een man of vijftien.

In de paardenaanhanger staan zeventien kratten bier. Ook Ton houdt van een feestje. Vorig jaar knalde hij op de camping et carbid. Televisieploegen uit Japan en Brazilië maakten opnamen . „Formule 1 is één groot feest”. Herrie mag niet meer van de burgemeester. Die wil rust voor de inwoners in het dal, zeker na twaalf uur ‘s nachts. Ton’s carbidbus zit nu verstopt onder het blad van de zelfgemaakte partytafel.

Die Max, zeggen ze allemaal, heeft de Formule 1 weer schwung gegeven. „De verhouding tussen prijs en beleving was zoek”, analyseert Johan Vogelezang, die met vrienden uit Gelderland op de camping staat. „Vorig jaar zat ik met een oude man op de tribune te kletsen. We konden elkaar gewoon verstaan. In de tijd van de V12 en V10-motoren kon dat helemaal niet. Toen had je nog eens geluid.”

Opblaaspop met biertje

Max laat zich niet „opnaaien”, zegt monteur Richard van Zwol uit Hoogeveen die met vrienden een oude touringcar heeft opgekocht en helemaal in Red Bull-stijl heeft geschilderd, met beeltenis van Max en al. Er bungelt een opblaaspop aan met een biertje in haar hand. „Vader Jos voelde altijd druk, die liet zich wel opnaaien. Max heeft het talent van zijn vader en de rust van zijn moeder”.

Nee, ondanks zijn jubileum – hij komt dit jaar voor de 25ste keer – blijft John Urff zondag in de gezellige nederzetting van de boys uit Heerlen. Hij heeft een tv-scherm meegenomen, waar „je alles toch veel beter op kunt zien”. Het is ook goedkoper, tribunekaartjes kosten al snel tussen drie, vierhonderd euro. Dan mag je ook de kwalificatie zien en de vrije trainingen. Koop je ‘brons’ dan ben je minstens honderd euro kwijt en zit je op een helling.

John wil best even met vriendin Tileke op de mechanische stier gaan zitten. De capriolen worden Tileke teveel; giechelend valt ze eraf. „Het is hier fantastisch.”